Fudbal

DOGOVOR JE BLIZU Prosinečki čeka promociju u Sarajevu

Upravi Sarajeva je dogorjelo do nokata. Očajna polusezona, promašaj sa dovođenjem trenera Feđe Dudića, niz loših rezultata, doveli su čelnike koševskog premijerligaša na ivicu ambisa.

DOGOVOR JE BLIZU Prosinečki čeka promociju u Sarajevu
FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Jedino rješenje u teškoj situaciji, za dvostrukog šampiona bivše Jugoslavije, bilo je zvučno trenersko ime. Izbor je pao na Roberta Prosinečkog. 

-Bio je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, zna kako dišu grad i klubovi, poznaje dobro situaciju u domaćem fudbalu. Po ocjeni ljudi iz uprave on je u ovom trenutku najbolje rješenje, jer neće mu trebati period za upoznavanje – tvrdi naš izvor iz Sarajeva.

Da je ugovor spreman i da se čeka samo paraf pokazuje i činjenica da se Prosinečki već dva dana nalazi u Sarajevu, a obavio je i konkretne razgovore sa ljudima iz uprave. Promocija bi trebala da uslijedi sutra.

-Ostalo je da se riješe još neke finese oko sastava stručnog štaba, a onda će se krenuti u formiranje igračkog kadra za nastavak sezone. Sarajevo je odlučno i moramo da igramo u Evropi. Napravili smo puno kikseva tokom jeseni. Zakasnili smo i sa promjenom trenera, jer Dudić se očigledno nije snašao poslije dolaska iz Veleža, gdje je bilježio dobre rezultate – tvrdi naš izvor.

Jedini put koji ih može odvesti u Evropu je Premijer liga, pošto su u Kupu BiH fudbaleri Sarajeva ispali od Čelika.

Navijači kluba sa Koševa su podjeljeni kad je riječ o dolasku Prosinečkog. Jedni u njemu vide spasitelja, a drugi opet ne vjeruju da može pokrenuti ekipu. Ovi drugi tvrde da je Prosinečki bio sjajan fudbaler, ali ne misle da je ni blizu uspješan kao trener.

Prosinečki je vodio Crvenu zvezdu sa kojom je 2012. godine ovojio Kup Srbije. Bio je i spasilac na klupi Kajzerispora kojeg je sačuvao u eliti turskog fudbala. Jedno kratko vrijeme bio je i trener ljubljanske Olimpije s kojom se razišao zbog sukoba sa ljudima iz uprave kluba. Bio je i selektor Azerbejdžana i BiH s kojom je bio pobjednik grupe u Ligi nacija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu