Sport

GAMBIT ZA RAZVOJ ŠAHA Rusija i Srpska na virtuelnoj tabli

Šahisti iz Rusije i Republike Srpske odigraće u subotu, 26. decembra, virtuelni šahovski meč na osam tabli, odnosno računara.

GAMBIT ZA RAZVOJ ŠAHA Rusija i Srpska na virtuelnoj tabli
FOTO: BOJAN BOŽIĆ/RAS

Ovaj meč rezultat je potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti šahovskog obrazovanja, između Centra za unapređenje i razvoj šaha „Gambit“ iz Banjaluke i „Srednje škole za opšte obrazovanje br. 5“ grada Jugorsk (Ruska Federacija). Dana 26. decembra 2020. godine je na programu prvi online ekipni šahovski meč na 8 tabli/računara.

– Na 6. Međunarodnom ekipnom meču „Putevi prijateljstva – Srećna Nova godina i Božić braćo Sloveni“ nastupaju djeca do 13 godina starosti, a pored ekipe „Gambita“, učestvovaće i tri ekipe iz Rusije. Takmičari će imati na raspolaganju 15 minuta po igraču za razmišljanje, a turnir će biti organizovan na internet platformi play.chessking.com. Za regularnost meča će brinuti administracija portala i žiri – rekao je Nemanja Šipka, predsjednik Gambita iz Banjaluke.

Glavni sudija (sudija II kategorije) je Votincev Jevgenij Veniaminovič – pedagog, organizator turnira od MBOU „Srednja opšteobrazovna škola br. 5“, a drugi sudija FA je Nemanja Šipka – FIDE sudija, predsjednik „Gambita“.

Ekipni turnir u šahu među učenicima opšteobrazovnih škola održava se radi popularizacije šaha među učenicima, kao i afirmacije i podrške uvođenju digitalnih tehnologija u šahovsku obuku i igru, te jačanju prijateljskih odnosa među šahistima Rusije i Republike Srpske.

U okviru škole šaha “Gambit” 12. decembra je organizovan kvalifikacioni turnir za učešće na ovom meču, a nastup su obezbijedili Vuk Kršić, Miloš Javorac, Sofija Gavrilović, Nikola Štula, Filip Kršić, Petar Đukić, Matija Burgić i Strahinja Živković.

Potpisani sporazum i dogovorene aktivnosti se realizuju uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu