Fudbal

(VIDEO, FOTO) PRIZNAO ZAVISNOST OD KOCKANJA Širio teror po terenima širom Engleske, kombinovao fudbal i boks

Bili Vajthurst, bivši fudbaler koji je širio teror po terenima širom Engleske, ostaće upamćen kao jedan od najžešćih igrača ikad.

Bili Vajthurst
FOTO: MATT LEGG/YOUTUBE SCREENSHOT

Tokom karijere koja je završena 1993. godine postigao je 99 golova na 454 utakmice, a igrao je za Hal, Njukasl, Oksford, Reding, Sanderled, Šefild junajted i Donkaster.

Oni koji su čuli za njega pamte nevjerovatnu čvrstinu, a o njemu najbolje govori komentar novinara Alena Hansena “užasavao me je” i svjedočenje dvojice fudbalera iz njegovog vremena, Nila Rudoka “uplašio me na smrt” i čuvenog Vinija Džonsa sa kojim je igrao u Šefildu i koji ga je proglasio “najtvrđim čovjekom u fudbalu”.

– Bio je opasan čovjek, svi su ga se plašili – prisjetio se Rudok Vajthursta, za koga su saigrači jednom rekli da je uhvaćen kako se na drugo poluvreme jedne utakmice “vratio da igra sa nosom spojenim (spajalicom) sa posjekotinom na obrazu”.

Kombinovao fudbal i boks

Vajturst je, pored fudbala, volio i boks, a ovim sportom se takođe bavio, naravno bez znanja svojih trenera.

Tokom boravka u Oksford junajtedu pričalo se da je Bili, koji je bio visok 1,86 metara, postao specijalista za “nakl boks” (boks bez rukavica) i da se borio protiv lokalnih romskih boraca.

– Biliju su ponuđene dvije ilegalne borbe golim zglobovima za 1.000 funti… U drugoj je završio teško povrijeđen. Rekao je treneru Oksforda, Morisu Evansu, da je doživio saobraćajnu nesreću i sljedeću utakmicu je igrao sa ušivenim licem – objasnio je Met Leg u svom podkastu.

Buran život u penziji

Nakon što je 1993. godine završio karijeru zbog povrede koljena, Vilijam ‘Bili’ Vajthurst je otvorio pab, koji je izgubio nakon navodnog napada na mušteriju, i posvetio se izgradnji i obuci hrtova.

– Bili je zbog tuče u baru izgledao kao Frankenštajnovo čudovište. Trebali su mu brojni šavovi da zatvori veliku posjekotinu na licu od tuče – prisjeća se Leg.

Godinama kasnije Vajthurst je priznao svoju zavisnost od kockanja i osuđen je na uslovnu kaznu zbog poreske prevare, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu