Tenis

“Bolje mu je da tamani jagnjetinu” Gdje su sada oni što su govorili da Đoković MORA da jede jaku hranu (FOTO)

Srpski tensier Novak Đoković nije izgubio meč na terenima Ol Ingland kluba od 2017. godine, pošto je osvojio posljednja četiri izdanja Vimbldona, a jedan od temelja izuzetnih uspjeha je njegova ishrana zasnovana na biljkama.

Đoković jede
FOTO: GRAHAM BENSINGER/YOUTUBE/SCREENSHOOT

On je više puta pričao o hrani, u ranijoj fazi karijere kada mu se desio pad, mnogi su govorili da bi trebalo da promijeni navike i počne da jede meso. “Ne može se na biljkama izdržati pet setova” “Bolje mu je da tamani jagnjetinu” i sličnih rečenica bilo je na pretek, ali je najbolji teniser svih vremena ostao dosljedan rezultati pokazuju da je bio u pravu.

Pročitajte još

Đoković se već nekoliko godina pridržava onoga što definiše kao biljnu ishranu. Često govori da izbjegava hranu životinjskog porijekla, ali se ranije ogradio od pojma vegan, jer smatra da su mnogi krivi za pogrešno tumačenje te riječi.

U intervjuu iz 2022. Đoković je izjavio da je izbacio životinjske proizvode nakon što je od djetinjstva patio od alergija, piše Sportal.

Medicinski test je pokazao da su ove alergije bile pretežno na gluten, mliječne proizvode i rafinisani šećer. Kao rezultat toga, njegova ishrana je takođe bez glutena.

Govoreći o pozitivnom uticaju promjene ishrane na njegovu igru, Đoković je rekao:

– Nemam više alergija koje sam imao ranije. I sviđa mi se.

Takođe je otkrio da je postepeno izbacio crveno meso iz ishrane, nakon što je rekao da je imao problema sa varenjem.

– Meso sam teško vario i to mi je oduzimalo mnogo energije koja mi je potrebna za fokus, za oporavak, za sljedeći trening, i za sljedeći meč – naglasio je Đoković.

Takođe je otkrio da ne jede hranu kojoj treba predugo da se vari. Obično dan počinje sa tri tečnosti: toplom vodom sa limunom, sokom od celera i zelenim smutijem koji sadrži „superhranu“, koju navodi da mu daje poboljšanu „mentalnu jasnoću“.

Za ručak i večeru često će jesti salatu od cijelih žitarica, poput divljeg pirinča od kinoe i slatkog krompira, kako bi dobio hranljive materije koje su mu potrebne da bi bio na svom maksimumu.

I više je nego jasno da mu ovakav način ishrane savršeno odgovara jer sa 36 godina i dalje je najbolji na planeti, a o kretanju, izdržljivosti i elastičnosti tokom mečeva ne treba ni trošiti riječi. Dakle, teza onih koji su govorili da šampioni moraju da jedu jaku, “srpsku” hranu, definitivno nije tačna.  

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije