Sport

Čeferin pozvao vlade u "rat protiv rasizma"

Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin pozvao je vlade da krenu u “rat protiv rasizma”. Čeferin je za AP rekao da je porast nacionalizma uticao na porast rasizma na utakmicama.

Čeferin pozvao vlade u "rat protiv rasizma"
FOTO: FABIO FRUSTACI/EPA

UEFA čini sve da eliminiše rasizam iz fudbala, ali moramo svi zajedno da sarađujemo sa vladama i nevladinim organizacijama da bi se marginalizovalo njihovo izopačeno posmatranje društvene stvarnosti. Fudbalski savezi ne mogu sami, vlade moraju da rade više na tom pitanju. Naše kazne su među najtežima u sportu, ali nisu dovoljne -rekao je Čeferin.

Meč u Sofiji, između Bugarske i Engleske, dva puta je prekidan zbog rasističkih povika i naci-pozdrava na tribinama.

Engleska organizacija “Kick It Out” koja se bori protiv rasizma kritikovala je UEFU i hrvatskog sudiju Ivana Bebeka jer nisu prekinuli utakmicu između Bugarske i Engleske nakon ponovljenog incidenta. Oni traže da se povećaju kazne i da se selekcijama oduzimaju bodovili ili prijeti izbacivanjem iz takmičenja.

FOTO EPA/ GEORGI LICOVSKI
FOTO EPA/ GEORGI LICOVSKI

Predsjednik Fudbalskog saveza Bugarske Borislav Mihajlov podnio je ostavku nakon dešavanja u Sofiji, nakon velikog pritisak premijera Bugarske Bojka Borisova koji je rekao da će stopirati državna davanja u savez sve dok Mihajlov ne ode sa čela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu