Fudbal

Evo za koga su navijali najveći diktatori i kako je Šalke za vrijeme Hitlerove vladavine uzeo 6 od ukupno 7 osvojenih titula

Sinoć je u Rimu odigran novi gradski derbi između Lacija i Rome, a na kraju je slavio tim Mauricija Sarija sa minimalnih 1:0, a taj derbi uvijek nam donosi određene političke sukobe.

Evo za koga su navijali najveći diktatori i kako je Šalke za vrijeme Hitlerove vladavine uzeo 6 od ukupno 7 osvojenih titula
FOTO: AMERICAN EXPERIENCE | PBS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Krenućemo redom, za koga su navijali neki od najvećih diktatora svijeta.

Benito Mussolini

Nakon utakmice među navijačima po ko zna koji put počela je kružiti priča o ova dva kluba, od kojih je jedan “radnički, slobodarski klub”, tj. Roma, a drugi fašistički, Lazio.

Istina je da je Roma zapravo nastala 1927. godine, za vrijeme fašizma u Italiji, dok je Lazio nastao prije osnivanja fašističke partije.

Kako je onda Lazio zapravo postao poznat kao “fašistički klub”, ili klub kojeg podržava italijanska ekstremna desnica?

Benito Musolini, jedan od najvećih diktatora u istoriji svijeta bio je i obožavalac “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, a zanimao se i za boks i automobilizam. Navijao je za Bolonju, ekipu koja je bila najbliža njegovom rodnom mjestu, Predapiju, u Italiji. Dolaskom na vlast, Mussolini se kao politički moćan čovjek tog doba pobrinuo da Bolonja bude u samom vrhu italijanskog fudbala, pa nije ni čudno da je taj tim od 1925. do 1941. godine šest puta osvajao prvenstvo Italije.

FOTO: MATTEO PASOTTO/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: MATTEO PASOTTO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Adolf Hitler

Kako piše “The Sun”, Adolf Hitler bio je navijač Šalkea, koji je između 1934. i 1942. osvojio šest od svojih sedam ukupnih titula u istoriji. Iako je klub mnogo puta negirao bilo kakvu vezu sa jednim od najkrvoločnijih zločinaca u historiji svijeta Šalke nikada nije uspio pobjeći od veze sa Firerom.

FOTO: AMERICAN EXPERIENCE | PBS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: AMERICAN EXPERIENCE | PBS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Jozef Staljin

Josef Visaronovič Džugašvili – Staljin bio je na vlasti od 1922. sve do 1953. godine, a za razliku od Hitlera, nikada nije bilo nikakve sumnje u njegovu fudbalsku odanost.

Staljin je među mnogobrojnim klubovima, koji su predstavljali razne strukture vlasti u ta doba (npr. SCKA bio je klub Crvene Armije, Lokomotiva je bila klub ministarstva transporta itd). Staljin je slijedio stope Vladimira Iliča Lenjina i navijao je za moskovski Dinamo.

FOTO: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA
FOTO: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

Muamar Gadafi

Gadafi je nesumnjivo bio fudbalski fanatik, a klub za koji je navodno navijao može biti iznenađenje.

Na dan kada je njegov režim pao, a ustanici ušli u njegovu privatnu vilu, u jednoj sobi su, prema svjedočanstvima pronašli nekoliko rekvizita Liverpula.

Gadafijev sin Sadi također je volio fudbal, toliko da je zaigrao u italijanskoj Seriji A u ekipi Peruđe, a igrao je još za Udineze i Sampdoriju.

FOTO:  SABRI ELMHEDWI/EPA
FOTO: SABRI ELMHEDWI/EPA

Kim Džong-un

Vrhovni vođa Sjeverne Koreje obavlja tu funkciju od 2011. godine a naslijedio je oca Kim Džong-ila. Za njega se priča kako je fanatični navijač Manćester Junajteda, a posebno jednog od bivših fudbalera tog kluba- Vejna Runija.

Runije najkvalitetniji dio svoje karijere proveo upravo u Junajtedu, a osvojio je pet puta englesko prvenstvo, četiri liga kupa, šest puta Komjuniti Šild, jednom Ligu šampiona, jednu Evropa ligu i jedno SP za klubove.

Nije poznato kako Kim Džong-un trenutno gleda na stanje “Crvenih đavola” koji godinama unazad ne mogu osvojiti važan trofej uprkos velikim ulaganjima u igrački kadar, naveo je N1Info.

FOTO: KCNA/EPA
FOTO: KCNA/EPA
Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije