Fudbal

(FOTO) GRADI SE OKO MARAKANE Crvena zvezda oko stadiona ima potok, voćnjak i baštu

Pretres parcela ispod i oko stadiona Crvene zvezde otkriva niz zanimljivosti.

Rajko Mitić
FOTO: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Najveća je da, ako samo čitamo katastar, neko Crvenoj zvezdi gradi objekte na parcelama koje koristi, a da se ne zna ko. I to objekte bez dozvole.

Naime, na parceli koja obuhvata dio većeg pomoćnog terena između sjeverne tribine i Autokomande, upisan je objekat od 27 kvadrata za koji se navodi da „vlasnik odnosno držalac nije utvrđen“ i da je „objekat izgrađen bez dozvole“. Ta informacija upisana je još 2008. godine. Pravo korišćenja te parcele ima fudbalski klub, piše Forbes.

Ista priča je i za objekat na parceli iza pomoćnih terena iza južne tribine. Pravo korišćenja ove parcele, na kojoj je i dio jednog od dva pomoćnog terena s te strane stadiona, ima fudbalski klub Crvena zvezda. U katastru se na tom zemljištvu vodi i objekat „izgrađen bez dozvole“. Takođe se navodi da je to „poslovna zgrada za koju nije utvrđena djelatnost“ i da „vlasnik odnosno držalac objekta nije utvrđen“.

Poznati sustanari

Pored ovih nepoznatih sustanara, Zvezda ima i poznate – u dvije stambene zgrade.

Iza pomoćnih terena sa južne strane stadiona, na ćošku gdje ulica Rajka Mitića zavija ulijevo ka ulici Generala Pavla Jurišića Šturma, upisan je stambeni objekat od 639 kvadrata za kolektivno stanovanje, sa četiri stana.

Pravo korišćenja i ove parcele ima Crvena zvezda jer ta parcela „zalazi u sva tri pomoćna terena“ u tom dijelu kompleksa“. Među važnim podacima je da „dio objekta nema upotrebnu ili građevinsku dozvolu“, piše pomenuti medij.

Rajko Mitić
FOTO: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Pored je i pomoćna zgrada od 50 kvadrata za koju je upisano da „vlasnik ili držalac nije utvrđen“.

A tu je i treći objekat za koji stoji da je „poslovna zgrada za koju nije utvrđena djelatnost“. Površine je 756 kvadrata, a ono što je razlikuje od ostalih jeste da je upisana po Zakonu o ozakonjenju objekata.

Na susjednoj parceli, u pravcu južne tribine, a uz ulicu Rajka Mitića je još jedan stambeni objekat površine 362 kvadrata. Pravo korišćenja zemljišta ispod i oko zgrade ima Crvena zvezda jer i ova parcela zahvata pomoćne terene.

Bašta prve klase

Među zanimljivostima koje je moguće pronaći istražujući priču o izgradnji Zvezdinog stadiona jeste da fudbalski klub Crvena zvezda ima svoj potok, voćnjak i baštu. Naime, sredinom jednog od pomoćnih terena iza južne tribine prostire se jedna vrlo vijugava parcela. Uvidom u podatke o ovoj parceli, kao i o parceli u njenom nastavku, a koja je sličnog oblika, može se vidjeti da se vodi kao – potok.

Takođe, dio parcele prema ulici Rajka Mitića vodi se kao voćnjak 1. klase. Ako se posmatra slovo katastra, riječ je o pozamašnom voćnjaku, od čak 2,3 hektara. Voća naravno tu nema. Ali, ima još voćnjaka. Na susjednoj manjoj parceli je voćnjak od 350 kvadrata odnosno 3,5 ara. Treći voćnjak ima samo 35 kvadrata. Pravo korišćenja zemljišta ima fudbalski klub Crvena zvezda.

Pročitajte još

S druge strane, „potoka“ nalazi se i vrt 1. klase. Bašta ima „samo“ 97 ari.

Sve ovo naravno ne znači da fudbalski klub direktno koristi sav ovaj prostor, pogotovo ne stambene objekte. To samo ukazuje da nije obavljena preparcelacija kako bi se razjasnilo šta je čije na ovom prostoru.

Ipak, u nedavnom intervjuu, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić izrazio je namjeru da Zvezda proda dijelove zemljišta na kojem su pomoćni tereni i to državi kako bi ona dalje vidjela kako i šta sa tim. Međutim, u katastru je država već upisana kao nosilac prava svojine nad tim zemljištem pa bi tako Zvezda prodala državi svoje pravo korišćenja – kupcu koji je već vlasnik te zemlje, navodi Forbes.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu