Fudbal

(FOTO) Kalčo se vratio na velika vrata: Serija A od naredne sezone ima 5 klubova u Ligi šampiona, a može i do 6.

Iako ove sezone nemaju klub u samoj završnici Lige šampiona, Serija A će u premijernom izdanju novog formata najelitnijeg klupskog takmičenja imati čak pet predstavnika.

Fudbaleri Rome slave
FOTO: FABIO FRUSTACI/EPA

Od sezone 2024/25 kreće nova era Lige šampiona sa 36 klubova.

UEFA je odlučila da doda maksimalan značaj Ligi Evrope i Ligi konferencija, pa zahvaljujući specijalnom rangu dvije lige dobijaju dodatno mjesto u Ligi šampiona. Naime, dva nacionalna šampionata čiji klubovi skupe najviše poena u UEFA takmičenjima, dobijaju još jedno mjesto u Ligi šampiona za novu sezonu.

Prolaskom Fjorentine u polufinale Lige konferencija, te Atalante u polufinale Lige Evrope, Serija A je i zvanično dobila petog predstavnika u Ligi šampiona za novu sezonu, prenosi Sportal.

Sigurno je klub iz Bergama imao najteži zadatak, pošto je eliminisao slavni Liverpul, koji je na papiru daleko moćniji tim.

Liverpul Atalanta
FOTO: MICHELE MARAVIGLIA/EPA

Osim Fjorentine i Atalante, Italijani će u završnici Lige Evrope imati i još Romu, koja je u italijanskom četvrtfinalu eliminisala Milan.

Pročitajte još

Iako nemaju predstavnika u Ligi šampiona (Bajern – Real, Borusija – PSŽ), Italijani su svakako uspjeli da sebi obezbijede dodatno mjesto u Ligi šampiona.

Zanimljivo je da bi se moglo desiti i da Serija A dobije i šestog predstavnika, što bi bio apsolutni rekord. To se može desiti ako Atalanta ili Roma osvoje Ligu Evrope, a ne završe među prvih pet u prvenstvu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu