Fudbal

(FOTO) Plavi karton, 6 sekundi, VAR i još mnogo toga: Subota je "dan D", fudbal i pravila kakva poznajemo MOGU OTIĆI U ZABORAV

Bord međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) u subotu će zasjedati i donijeti nekoliko bitnih odluka za najpopularniji sport.

(FOTO) Plavi karton, 6 sekundi, VAR i još mnogo toga: Subota je "dan D", fudbal i pravila kakva poznajemo MOGU OTIĆI U ZABORAV
FOTO: ENNIO LEANZA/EPA

Promjene koje budu izglasane tokom sastanka biće dio novih fudbalskih pravila već od naredne takmičarske sezone.

Glavne odluke biće usmjerene ka većoj zaštiti sudija i ka težnji da se povrati izgubljeno poštovanje prema sudijama od strane fudbalera i trenera.

FOTO:  ENNIO LEANZA/EPA
FOTO: ENNIO LEANZA/EPA

IFAB novim regulativama želi da stavi tačku na prizore gdje su sudije okružene gomilom fudbalera, koji ljutito protestuju protiv svake odluke.

Ubuduće, samo će kapiteni ekipa imati pravo da diskutuju sa sudijama, a ne kao do sada svaki igrač koji za to osjeti potrebu, pa i dolazi do pomenutih scena kada su sudije okružene nekolicinom igrača.

Plavi karton

Prema novim pravilima, svaki protest igrača biće sankcionisan žutim kartonom, ali i novim plavim kartonom koji će, izvjesno, biti uveden i svaki igrač koji ga bude dobio biće privremeno udaljen iz igre.

Plavi karton već je u test fazi na mečevima nižeg ranga u nekolicini evropskih liga.

Konačna odluka o tome da li će plavi karton od naredne sezone biti na raspolaganju sudijama za mečeve, uz žuti i crveni, biće donijeta u subotu.

Penali

IFAB želi da jasno stavi do znanja da nijedan igrač ne može zakoračiti u kazneni prostor prije nego što se penal izvede.

Ovo pravilo se vrlo često ignoriše i zaboravlja i više nije prioritet za kaznu igrača.

Nadalje, insistiraće se da lopta mora da se postavi na bijelu tačku, nikako da se namešta iza ili ispred.

Kamera na sudijama

Novina je, takođe, kamera za sudije. takozvani “body cam”.

I ova najnovija ideja je testirana pa bi trebalo očekivati da od ljeta ove godine svi arbitri bududu opremljeni kamerama koje će bilježiti sve što se dešava u njihovom vidokrugu.

VAR

Od naredne sezone gledaoci na stadionu moći će da čuju komunikaciju između glavnog arbitra i VAR sobe što se već praktikuje u pojedinim mečevima pod okriljem FIFA.

Promjene će biti uvedene i u VAR protokolu.

Određene analize koje su posljednjih mjeseci bile sprovedene pod nadzorom FIFA pokazale su da su potrebne promjene u ovom segmentu video nadzora i u samom upravljanju VAR-a.

Šest sekundi za golmane

Fokus autoriteta iz oblasti unapređenja fudbalske igre biće i na smanjenju izgubljenog vremena za igru, odnosno odugovlačenju.

U tom smislu, akcenat će biti stavljen na golmane i na njihovo ponašanje, pošto oni, kako je utvrđeno, najduže zadržavaju loptu.

Biće uvedeno pravilo od šest sekundi.

Ovo pravilo je bilo na snazi ali ga ni golmani, ni sudije nisu poštovali što će se sa novim odlukama promijeniti.

Sudije će od naredne sezone bolje voditi računa o tome koliko čuvar mreže zadržava loptu od momenta kada je uhvati do trenutka kada je deganžira ili proigra saigrača.

Ko odlučuje?

IFAB sada za cilj ima da pojednostavi VAR regulative i same odluke i da svim akterima, posrednim i neposrednim, olakša da bolje razumiju donošenje odluka.

O svim ovim promjenama odlučuju, zanimljivo, Britanci – stručnjaci iz Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske koji čine četiri glasa u bordu Međunarodne fudbalske asocijacije, koja donosi odluke o novim pravilima.

Predstavnik FIFA, kao peti glas, biće takođe prisutan na sastanku koji će sasvim sigurno biti jedan od važnijih za fudbal posljednjih godina.

Za usvajanje prijedloga potrebna je tročetvrtinska većina, odnosno jedna od strana ne može sama da odlučuje, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije