Fudbal

(FOTO) POTPUNA TRANSFORMACIJA U NAPULJU De Laurentis želi Kontea, ali i novog sportskog direktora u Napoliju

Prošlo je tačno 20 godina od kada je Aurelio De Laurentis kupio bankrotirali Napoli - tadašnjeg učesnika trećeg ranga italijanskog fudbala.

Konte pored klupe
FOTO: ISABEL INFANTES/EPA

Poslije ekspresnog povratka u Seriju A, klub se iz godine u godinu uzdizao i na planu rezultata vrhunac doživio prethodne godine osvajanjem Skudeta. Jedan od najpoznatijih čelnika u svjetskom fudbalu ima već 75 godina, a italijanski mediji navode da mu je jedna od većih želja, da u Napoliju sprovede bar još jednu sveobuhvatnu revoluciju, to jest promjenu glavnih ljudi u sportskom sektoru.

Đoan Laporta i Aurelio de Laurentis
FOTO: ALEJANDRO GARCIA/EPA

Želio je Antonia Kontea i jesenas De Laurentis, ali sam stručnjak nije bio voljan za preuzimanje bilo kog kluba u tom trenutku, a to će se od ljeta promijeniti. Vlasnik Napolija bi u naredna tri dana trebalo da se sastane sa Konteom i otpočne pregovore oko preuzimanja tima od jula, a prema informacijama Tutosporta, zahtijev 55-godišnjeg stručnjaka je jesan: plata od 8.000.000 evra po sezoni i ni cent manje.

Po odlasku šampionskog trenera iz prethodne sezone Lučana Spaletija, nije se Napoli nimalo usrećio sa izborom nasljednika. Najpre je Rudi Garsija dobio otkaz poslije samo četiri mjeseca u klubu, a onda se ni povratak Valtera Macarija poslije 10 godina nije isplatio. Iskusni stručnjak proveo je samo tri mjeseca u svom drugom mandatu u klubu, da bi od februara klupu preuzeo Frančesko Kalcona. Već je sada jasno da saradnja s njim neće biti nastavljena po završetku tekuće sezone, a jedna od mana koja se stavlja na teret Kalcone jeste i “dvostruki život”, to jest činjenica da je paralelno i selektor Slovačke. Nakon rasističke afere i napada Frančeska Aćerbija na Žuana Žezusa, nije bio u klubu tokom desetak dana zbog reprezentativne pauze, samim tim nije ni mogao da konsoliduje strasti u svlačionici, pa se sve manifestovalo porazom za vikend od Atalante (0:3), piše Mocart sport.

Barselona - Napoli
FOTO: SIU WU/EPA

De Laurentis se ove sezone nije dovoljno isprsio prilikom angažovanja trenera, pošto je sva tri odabira vršio po principu da prođe što jeftinije, ali je sada spreman da promijeni kurs i izdvoji značajna sredstva za Kontea, samo je pitanje želi li da baš svih 8.000.000 godišnje, koliko traži bivši trener Juventusa, Čelsija, Intera, Totenhema… Podsjetimo, Konte je besposlen više od godinu dana, pošto je sa Vajt Hart Lejna otišao u martu 2023. Posljednji značajniji uspjeh ostvario je 2021, kada je sa Interom osvojio Seriju A, navodi Mocart sport.

Kada se govori o totalnoj revoluciji u Napoliju, ona se odnosi između ostalog i na promjenu Sportskog direktora. Na tom polju će De Laurentis krenuti u napad na Frederika Masaru, koji je od 2019. do ljeta 2023. obavljao pomenutu funkciju u Milanu, a u trećoj godini po dolasku na San Siro proglašen je za sportskog direktora godine u Seriji A. Masara bi mogao da bude ključna figura za tehnički projekat koji bi vlasnik Napolitanaca da sprovede. On je već u Milanu pokazao kompetenciju u ograničenom finansijskom kontekstu, gdje je prilično dobro znao da balansira troškove.

Pročitajte još

Ono što bi moglo da osujeti De Laurentisovu želju da angažuje Masaru, jeste bojazan da će Konte tražiti i dolazak sportskog direktora Đanluke Petrakija, što je zahtijevao prilikom prošlih pregovora o preuzimanju Napolija. Ipak, ovog puta bi sve moglo da se završi na zahtijevu od 8.000.000 za platu i to bi moglo da ohrabri sve koji bi željeli da vide temperamentnog stručnjaka na stadionu Dijego Armando Maradona.

U slučaju da ne dođe do dogoora sa Konteom, tiho se govorka u Mariciju Sariju kao opciji B za preuzimanje kormila, ali će De Laurentis učiniti sve da privoli Kontea, a do tada neće ozbiljnije razmišljati o alternativama. Na osam kola do završetka sezone, Napoli zauzima osmo mjesto na tabeli, sa pet bodova zaostatka za Atalantom, koja je prva iznad crte kada se radi o plasmanu u evropska takmičenja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije