Ostalo

(FOTO) Predsjednik VSS oštro odgovorio Milanoviću "Pitajte selektora šta misli o nama, nijedan vaterpolo funkcioner Vaše zemlje to ne bi izjavio"

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu završeno je u subotu u Dohi, pobjedom Hrvatske u finalu protiv Italije.

(FOTO) Predsjednik VSS oštro odgovorio Milanoviću "Pitajte selektora šta misli o nama, nijedan vaterpolo funkcioner Vaše zemlje to ne bi izjavio"
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Hrvati u su Kataru poslije penala pobijedili Italije i treći put u svojoj istoriji postali najbolji na planeti, nakon što su zlato osvojili 2007. i 2017. godine.

Srbija je na tom takmičenju završila na šestom mestu, porazom od Grčke u bori za plasman za petu poziciuju.

Rezultati te dve selekcije bili su povod i za izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Zoran Milanović
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

– Kako to obično bude kada Hrvatska i Srbija učestvuju u takmičenju, vidjeli smo i na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu, Hrvatska izađe kao – prvak svijeta – rekao je Milanović.

Povodom te izjave, predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić otvorenim pismom obratio predsjedniku Hrvatske.

– Poštovani predsedniče Republike Hrvatske, gospodine Milanoviću,

Povod mog obraćanja je Vaša izjava u kojoj pominjete rezultate vaterpolo reprezentacija naših država. Kao što znate rezultati u bilo kojoj sferi društva se ne posmatraju trenutno već najmanje u periodu od proteklih deset godina.

Pročitajte još

Vaterpolo je u Vašoj zemlji kao i u našoj jedan od najtrofejnijih sportova pa ću Vas podsjetiti na rezultate od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. do danas, uz podatak da smo od 2006. na sportskim terenima kao samostalna država.

Kao DZ Srbija i Crna Gora osvojene su na Olimpijskim igrama po jedna srebrna i bronzana medalja. Na prvenstvima svijeta po jedno zlato, srebro i bronza i na Evropskim prvenstvima dvije zlatne medalje.

FOTO:  MARCEL TER BALS / MTB-PHOTO / VATERPOLO SAVEZ SRBIJE
FOTO: MARCEL TER BALS / MTB-PHOTO / VATERPOLO SAVEZ SRBIJE

Od maja 2006. vaterpolosti Srbije su na Olimpijskim igrama osvojili dvije zlatne i dvije bronzane medalje, Hrvatska je na istom takmičenju osvojila po jedno zlato i srebro. Na Svjetskim prvenstvima Srbija ima dva zlata, po jedno srebro i bronzu a Hrvatska tri zlata, jedno srebro i tri bronze. Na Evropskim prvenstvima Srbija je osvojila pet zlatnih medalja, po jednu srebrnu i bronzanu, Hrvatska po dvije zlatne i srebrne medalje i jednu bronzanu.

Od srpskih klubova Bečej, Partizan i Crvena zvezda su bili pobednici Lige šampiona, u Hrvatskoj je to tri puta bio Jug.

Kao što vidite srpski vaterpolo je ostvario vrhunske rezultate, najusjpešnija smo vaterpolo nacija u svijetu u ovom vijeku, u prednosti nad Hrvatskom i ostalim zemljama. Zbog toga Vaša izjava nije primjerena i siguran sam da ni jedan vaterpolo funkcioner Vaše zemlje to ne bi izjavio. Naši sportski rivali i prijatelji izuzetno poštuju naše rezultate, baš kao što i mi poštujemo njihove.

FOTO: TIBOR ILLYES/EPA
FOTO: TIBOR ILLYES/EPA

Uostalom, selektor Hrvatske Ivica Tucak je moj veliki prijatelj još iz detinjstva. Predlažem Vam da ga pitate šta misli o srpskom vaterpolu.

Vjerujem da sam Vam pomogao i nadam se da ćete se ubuduće, kada se poredite sa bilo kojim rezultatima Srbije bar malo raspitat – stoji u pismu Viktora Jelenića, predsjednika Vaterpolo saveza Srbije, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije