Košarka

(FOTO) PRIČA JE VRLO JEDNOSTAVNA Kako se Džeri Vest našao na logu NBA lige?

Džeri Vest nas je napustio u 87. godini života, te se u spomen na njega prisjećamo kako se njegova silueta našla na logu NBA lige.

Džeri Vest
FOTO: MIKE NELSON/EPA

Godina je 1969. i NBA liga je unajmila poznatog dizajnera Alana Sigela da kreira novi logo tog takmičenja.

Sigel je radio na logu za bejzbol MLB ligu i čelni ljudi košarkaške organizacije su se nadali da bi nešto slično mogao da uradi i za njih.

Sigel je prolazio kroz hiljade i hiljade slika, sve dok nije naišao na jednu Vestovu u dresu Lejkersa, kada je donio konačnu odluku da od nje kreira logo lige.

Dakle, veoma je prosto bilo. Svidjela mu se slika i to je bilo sve. Nije mario što je u tom trenutku najveća zvijezda bio Bil Rasel sa svojih 11 prstenja. Njemu se svidjela Vestova fotografija.

Pročitajte još

– To je veoma elegantna, snažna predstava košarke. Teško je grafički uraditi nešto što je tako statičko. Da se postigne ta tenzija u pokretima i gracioznost. Veoma je teško, moralo je da bude jednostavno. Da bude snažno. Dinamično. Da ima sve te elemente – objašnjavao je Sigel svoju odluku.

Od tada pa sve do danas silueta Džerija Vesta je prepoznatljiva milionima navijača širom naše planete.

U trenutku Vestove smrti bila je i dalje aktuelna diskusija oko toga da li logo treba mijenjati kako bi Kobi Brajant zauzeo to mjesto. Vest je uvijek isticao da mu to ne bi smetalo, piše B92.

Džeri Vest je preminuo u SAD.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu