Košarka

(FOTO) Učinak domaćih igrača u Evroligi: Crvena zvezda daleko ispred Partizana

Kolo prije kraja regularne sezone Evrolige već imamo veliki statistički uzorak koji će može da nam pokaže koliko timovi koristi domaće igrače kada je ukupna minutaža u pitanju.

(FOTO) Učinak domaćih igrača u Evroligi: Crvena zvezda daleko ispred Partizana
FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ/ABA LIGA

Litvanski analitičar Darijus Garuolis obradio je minutažu svih timova u 33 kola i izdvojio koliki je udio lokalnih košarkaša. Treba naglasiti da se naturalizovani košarkaši ne smatraju domaćim.

Baš kao i prošle godine, u vrhu liste nalaze se Žalgiris i Crvena zvezda. Litvanski šampion je jedini u Evroligi koji većinom povjerenje poklanja igračima iz svoje države – 52% minuta koje je Žalgiris ove sezone odigrao u Evroligi, odigrali su Litvanci.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIC/SPORTAL
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIC/SPORTAL

Što se Zvezde tiče, treneri Duško Ivanović i Janis Sferopulos su ove sezone od ukupnog broja minuta 45% koristili srpske igrače.

Sljedeće Asvel (44%), Alba (38%), Virtus (33%) i Panatinaikos (32%), a na sedmom mjestu je Partizan sa 29% vremena koje na parketu u EL provode srpski igrači.

Pročitajte još

Na samom začelju su Fenerbahče (samo 12% vremena Turcima), Anadolu Efes (7%), a na samom začelju je Baskonija koja jedva da koristi španske košarkaše.

Statistički je obrađen i broj poena koje timovi postižu u Evroligi, kada su nacionalnosti u pitanju.

U Zvezdi domaći igrači postižu 45% svih poena, 30% stranci koji nisu iz SAD, a 25% Amerikanci.

Kada je Partizan u pitanju, Amerikanci postižu 61% poena, stranci koji nosu iz SAD 26% poena, a srpski košarkaši 13%, prenosi Sport Klub.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu