Fudbal

(FOTO) URADILI 10.000 SIMULACIJA Ovo su predviđanja za Evropsko prvenstvo, pogledajte šanse Srbije

Poznata stranica Swiss Football Data, koja se bavi statistikom u švajcarskom i međunarodnom fudbalu, objavila je detaljnu prognozu predstojećeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

(FOTO) URADILI 10.000 SIMULACIJA Ovo su predviđanja za Evropsko prvenstvo, pogledajte šanse Srbije
FOTO: STEFAN JERREVANG/EPA

Kako bi dobili što preciznije rezultate sproveli su čak 10.000 simulacija, a rezultati koje su dobili privukli su veliku pažnju ljubitelja fudbala širom Evrope.

Predviđanja su napravljena na osnovu sljedećih parametara: FIFA rang lista, ELO rejting i prosječan broj bodova ostvaren u posljednjih pet mečeva (kvalifikacije za EURO ili EURO).

Švajcarski statističari ističu da je ovakav model procjene testiran kroz 3.500 utakmica od 2000. godine i u 62 odsto slučajeva predviđa tačan ishod meča (pobjeda, remi ili poraz).

Prognoze za EURO

Prema rezultatima koje su dobili prvi favorit za osvajanje Evropskog prvenstva je selekcija Portugala (20 odsto šansi). Na drugom mjestu je Francuska sa 16,1 odsto šansi, Španija je treća sa 15,8 procenata, Belgija četvrta (12,4), a Hrvatska peta sa 7,4 odsto šansi.

Reprezentacija Srbije nalazi se na 15. mjestu sa svega 0,5 procenata.

Zanimljivo, Orlovima daju 62,4 odsto šansi za prolaz među 16 najboljih, 22,1 odsto za četvrtfinale, 6,8 odsto za polufinale i mizernih 1,9 odsto za plasman u finale Evropskog prvenstva.

Kada je riječ o grupnoj fazi takmičenja, Srbija je treći favorit u C grupi.

Pročitajte još

Za prvo mjesto u grupi daje im se 13 odsto šansi, 28 odsto za drugo mjesto, 31 odsto za treće i 28 za četvrto mjesto. Prvi favorit je očekivano Engleska sa 62 odsto šansi.

Objavili su i procente za pojedinačne mečeve grupne faze, pa tako Srbija ima svega 11 odsto šansi za pobjedu nad Engleskom u prvom kolu, 47 odsto za trijumf nad Slovenijom i 33 odsto za pobjedu nad Danskom u posljednjem kolu, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu