Fudbal

(FOTO) Vico Zeljković najavljuje formiranje Druge lige BiH: Naredne sezone i zvanično 4 kluba ispadaju iz Premijer lige

U Sarajevu je danas održana generalna skupština Fudbalskog saveza BiH koja je prihvatila prijedlog Izvršnog odbora i donijela odluku o smanjenju broja timova u Premijer ligi BiH.

Vico Zeljković
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Od ljeta 2025. godine, u fudbalskoj Premijer ligi BiH takmičiće se deset klubova što znači da će sljedeće sezone da ispadnu četiri tima.

Vico Zeljković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na ovu temu je govorio Vico Zeljković, predsjednik Saveza, koji je u izlaganju između ostalog rekao da se razmišlja o formiranju Druge lige BiH.

– Mogla su da se čuju raznorazna komentarisanja na tu temu, ali nijedne sekunde nisam sumnjao da ćemo to uspjeti da uradimo jer smo prije toga na Izvršnom odboru takođe jednoglasno potvrdili ovu odluku. Ona jeste, pod navodnike, bolna za klubove jer naredne godine četiri kluba ispadaju, ali nismo gledali interese pojedinih, već fudbala u BiH u cjelini i sigurni smo da će ova odluka povećati kvalitet fudbala – rekao je Zeljković.

Pročitajte još

Naredni cilje je smanjenje broja klubova u Prvim ligama Republike Srpske i Federacije BiH.

– Sad se očekuje da entitetske lige, odnosno Prva liga Republike Srpske i Prva liga FBiH, svoje sadašnje lige smanje na 14. To je prvi korak koji treba da se napravi, poslije čega bismo ponovo sjeli za sto i razgovarali o stvaranju druge zajedničke lige, odnosno da Fudbalski savez BiH osim glavne lige vodi i drugu zajedničku ligu. Ta liga bi dodatno podigla kvalitet fudbala i omogućila bi klubovima da i kada ispadnu i kada treba da se vrate, da se to desi u jednom boljem izdanju. Imamo sad slučaj, da se niko ne uvrijedi, ali većina klubova kad uđe iz Prve lige FBiH ili RS vrlo teško ostaje. Kao što sam rekao, prvo je trebalo da donesemo odluku da idemo na 10 u Premijer ligi, a nadam se da ćemo u drugom koraku uspjeti da natjeramo entitetske saveze da i oni smanje svoje klubove na 14 – izjavio je Zeljković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu