Fudbal

FSS PROTIV SUPERLIGE "Otuđila bi fudbal od naroda i poslala ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih"

Fudbalski savez Srbije oglasio se povodom slučaja "Superliga". Sud pravde Evropske unije u četvrtak presudio je da su UEFA i FIFA nezakonito blokirale osnivanje ovog takmičenja, jer su iskoristile svoj položaj, a sada je i srpska kuća fudbala dala svoje viđenje situacije.

Trening centar FSS
FOTO: FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE

Iz Saveza su dali potpunu podršku UEFA.

– Povodom odluke Evropskog suda pravde o takozvanom slučaju ‘Superliga’, Fudbalski savez Srbije izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem UEFA.

Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara.

Pročitajte još

Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta, za koje kriterijumi nisu potpuno jasni, preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrijednosti ove najljepše igre na svijetu.

Lopta se kotrlja zbog navijača, a oni su mnogo puta potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja „elitni” od nacionalnog fudbala. Projekat takozvane ‘Superlige’ otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih.

Dragan Stojković
FOTO: FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE

Fudbalski savez Srbije stoji na stanovištu da „Superliga” nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumijeva takmičenje zasnovano na uspjehu i rezultatu ostvarenom na terenu.

Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa.

Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže UEFA kao naša krovna organizacija – navodi se u saopštenju FSS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije