Tenis

Hoće li organizatori napraviti presedan: Ko će biti prvi nosilac na RG i kada bi se Novak i Rafa mogli ukrstiti (FOTO)

Očekuje nas možda i najvažniji grend slem u istoriji svjetskog tenisa, a organizatori Rolan Garosa su pod ozbiljnim pritiscima španske javnosti da se napravi presedan kada je u pitanju prvi nosilac turnira.

Hoće li organizatori napraviti presedan: Ko će biti prvi nosilac na RG i kada bi se Novak i Rafa mogli ukrstiti (FOTO)
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Naime, Rafael Nadal je trenutno 14. teniser svijeta, a ovaj turnir je osvajao čak 13 puta. Stoga su španski mediji počeli da vrše pritisak na organizatore turnira u Parizu, da se Nadalu dodijeli mjesto prvog ili drugog nosioca.

Otkazivao je redom turnire, a onda je zabrinutost postala još veća kada je prvo odustao od Barselone, a onda i od Madrida. Skoro sto procentna prilika postoji da ga ne vidimo ni u Rimu, što bi značilo da bi direktno stigao na prag Rolan Garosa bez odigranog meča poslije Melburna.

Slavni Patrik Mekinro je prvi u tim pozivima koji tvrdi da bi to u određenoj varijanti totalno bilo opravdano.

Sa druge strane, nije siguran da do takve promjene i može da dođe.

– Ako nisu promijenili prošle godine, ne mogu da zamislim da će to uraditi sada, što lično smatram da bi trebalo da učine. Makar bi morao da se svrsta među prva četiri nosioca. Vidimo da neće moći da popravi svoj rang i biće izvan Top 10 igrača. To je najveći znak pitanja na koji želimo odgovor – kazao je Mekinro.

Karlos Alkaras
FOTO: ENRIC FONTCUBERTA/EPA

Šta bi to tačno promijenilo?

Prije svega, potrebno je da se vidi da li će Novak Đoković uspjeti nekako da se održi na čelu ATP liste, iako postoje podjednake šanse da će na Rolan Garos doći kao drugi igrač svijeta.

Sve zavisi, u toj priči, da li će Novak uspjeti da odbrani titulu na Mastersu u Rimu, ali i od toga kako će Karlos Alkaraz proći sa odbranom trofeja na Mastersu u Madridu, a onda i na samom učešću u glavnom gradu Italije, ako se i odluči na taj potez.

Razlika je jako mala, a eventualno pomjerenja na Rolan Garosu u korist Nadala bi poremetio taj odnos.

Pod pretpostavkom da će se Rafi udijeliti jedno od prva dva mesta kosturaša, Novak bi mogao da dođe u situaciju da sa treće pozicije krene u borbu, a to bi donekle i poremetilo njegov žrijeb.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ipak, ukoliko bi se Rafa i našao među dva ili četiri kako Mekinro doziva, onda ne bi mogao da se sudari sa Đokovićem pre polufinala ili finala turnira.

To bi, ukoliko Nadal zaliječi svoju povredu i dođe u punoj snazi u Pariz, bilo možda i olakšavajuća stavka za srpskog asa.

Naravno, žrijebanjem bez povlastica, iskusniji Španac bi mogao da naleti na Novaka u ranim rundama takmičenja, ali i na Alkaraza, zavisno od toga da li bi bio u gornjem ili donjem dijelu kostura.

Zaključak je da se čekaju dva odgovora, makar što se tiče samog Novaka – da li bi moglo da dođe do tog pomerenja i da Nadal dospije u deo koji ga neće nanijeti na put Srbina do polufinala ili finala i da li će sam Nole uspjeti da preživi na prvoj poziciji do samog Rolan Garosa, navodi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije