Košarka

"Jokić je želio da ima ovakvu publiku" Partizanovo najveće pojačanje sanja o povratku u NBA i najavljuje napad na trofeje

Pi Džej Doužer je jedno od četiri dosadašnja pojačanja crno bijelih pred novu sezonu.

Doužer daje izjavu
FOTO: SPORTAL

Došao je poslije nekoliko NBA ugovora, gdje je najbolja izdanja imao u Denveru. Ipak tada ga je isjekla povreda ligamenata koljena. Prvi put je izašao iz SAD ove godine kada je došao u Partizan, a odrastao je u Sjevernoj Kaolini, iako je rodom iz Baltimora.

– Da, bio sam tamo dosta. Manje više svako ljeto. Ali kada sam stigao do srednje škole nisam išao toliko često. Tata nije htio da budem tamo. Nije htio da budem sa takvim ljudima.

– Dakle zaista je tako kao što je opisano u seriji ‘Žica’?

– Da, da, bolje je u Južnoj Karolini.

Počinje Pi Džej Doužer koji kaže u šali da će njegov pasoš sada konačno služiti svrsi kada je prvi put otišao iz Sjedinjenih Država. Krenuo je na putovanje sa Partizanom i predstoji mu duga sezona od potencijalnih 70, 80 utakmica.

Pročitajte još

– Imamo sjajnu grupu, uzbuđen sam što sam dio kluba. Svaki igrač ima isti cilj, svi isto razmišljamo i mislim da smo svi spremni da žrtvujemo ono šta treba da bi sezona bila uspješna.

Kada je prikupljao informacije o Partizanu i Evropi Peri Džunior Doužer se oslonio isključivo na savjete.

– Pričao sam sa Panterom više puta prije nego što sam donio odluku, mnogo puta. Nikola Jokić, bio mi je saigrač. Rekao je „oduševićeš se“. Rekao mi je da je oduvijek želio da igra za ovakav tip publike. To si najbolji navijači na svijetu. Ne samo u košarci, nego na svijetu. Tačka – kaže bivši igrač Denvera.

Doužer je svoje najbolje NBA utakmice pružao u dresu Nagetsa kada je odsutan zbog povrede bio Džamal Marej. Igrao je i po dvadesetak minuta za Denver kada mu se desila povreda ligamenata koljena. To je Pi Džejovu karijeru okrenulo naglavačke.

– Bio sam očajan. Mislio sam da sam konačno uspio u NBA. Nekako sam počeo da pravim ime, pokazao sam igrač za rotaciju i igrač koji treba timu koji hoće da osvoji titulu. Mislim da sam tada u tom trenutku karijere bio očajan, ali vjerovao sam Bogu i nadao sam se najboljem. Vjera u Boga i jak osnov. Da imaš dobar krug oko sebe. Moja porodica mi je uvijek bila oslonac, bilo da sam sjajan ili da sam u padu. Imam najbolji sistem podrške koji mogu da tražim. Vjera u Boga i ljudi oko mene su bili ključ da prođem kroz sve to – priča Doužer.

Doužer je prvi put van Amerike, ali ne krije da bi jednog dana želio i da se vrati, piše Sport

– Rastao sam i sanjao sam o NBA. To je uvijek krajnji cilj. Sada shvatam da svi moramo da uzimamo drugačije putanje na svojim putovanjima, da bismo ostali tamo ili da bismo se vratili. Ako se desi prilika apsolutno bih htio da se vratim.

Doužer ipak kaže da je sada u Evropi, da je fokusiran, ali i da svakako želi da iskoristi svoje vrijeme u Partizanu najbolje što može. Mnogi ga vide kao zamjenu za Dantea Egzuma, u neku ruku je teško očekivati da to bude isti uticaj na igru ali za sada je Pi Džej zadovoljan kako teče prilagođavanje.

Kako Doužer vidi razliku između NBA i evropske košarke?

-Teško je objasniti. Ista je igra, isti je cilj. Staviti loptu u koš. Ali, način na koji to pokušavamo da uradimo je malo različit. Imaš igrače koji imaju veliki košarkaški IQ. Mnogo dobro poznaju igru ovde u Evropi. A zatim imaju i umijeće. U SAD se fokusiramo na umijeće, na fizičke predispozicije. Onda učimo kako da igramo igru. Ovdje to rade unazad. Misle o igri, proučavaju je. Onda dodaju umijeće i fizičke predispozicije gdje god da mogu. Veoma su učeni igrači, moraš da razmišljaš o igri ovdje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije