Tenis

Na vidiku POBUNA U TENISU: 49 igrača zaprijetilo ATP tužbom, svi ćutali kad je Novak govorio ŠTA SE SPREMA

Veliki broj tenisera odlučio je da digne glas protiv ATP zbog toga što najavljene promene u ovom sportu predstavljaju "udarac na njihovu egzistenciju".

teniski dublovi
FOTO: KIERAN GALVIN/EPA

O čemu se radi? Smanjuje se broj “dublaša” na turnirima tako da je čak 49 tenisera, većina njih iz Top 20 na listi “dublaša”, poslala pismo u ATP uz prijetnju tužbom.

Plan je bio da se sa primjenom pravila počne od Vimbldona, tako da su za sada nova pravila “povučena” iz Hamburga, Gštada, Bastada i Kicbila u julu, prenosi ITV. Razlog zbog kog je ATP povukao ovu odluku je što vjeruje da im nisu dovoljno rano najavili takav potez, zbog čega “dublaši” smatraju da će se u budućnosti neminovno desiti ova promjena. Razlog je što je organizacija primjetila da nisu dovoljno atraktivni na turnirima.

Prema njihovom mišljenju, uvođenje takvih restrikcija krajem sezone “može da uništi mogućnost velikom broju tenisera da nastave da zarađuju od ovog sporta”. Igrači su u pismu napisali da se čitave sezone donose čudne odluke, opominjući da je ograničenje učesnika igrača dubla udarac na njihovu egzistenciju.

Pročitajte još

– Radujemo se ukidanju novih restrikcija na turnirima, a ako ne budu ukinute, igrači će se posavjetovati oko tužbe – poručili su igrači koji su tek 30. juna obaviješteni o novim pravilima, samo dvije nedjelje od njihove implementacije.

ATP je primjetio da im se “ne isplati” da na turnirima ii dubl igrači zarađuju ozbiljan novac, tako da su odlučili da to sasijeku u korijenu. Međutim, nisu se nadali ovako žestokom odgovoru. Ovo je samo još jedna u nizu pobuna u tenisu, dijelom i zbog toga što ostali nisu htjeli da stanu iza Novaka Đokovića kada je najavio šta će se desiti. Zato se Đoković i povukao sa čela Savjeta igrača ATP i osnovao svoju PTPA organizaciju, koja se bori za prava tenisera koji nisu u samom vrhu.

U međuvremenu je to rezultiralo određenim promjenama za “singl” igrače, gdje će ATP ubuduće izdvajati novac za one u najboljih 250. Očigledno je da je potrebna reforma i u dublu, piše Mondo.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu