Ostalo

NAJBOLJI REZULTAT U ISTORIJI Kovač: Šahisti iz Srpske pokazali potencijal

Mladi šahisti iz Republike Srpske oduševili su na omladinskom prvenstvu Bosne i Hercegovine koj je održano u Neumu, gdje su ostvarili najbolji rezultat u istoriji.

NAJBOLJI REZULTAT U ISTORIJI Kovač: Šahisti iz Srpske pokazali potencijal
FOTO: D.DRAGIČEVIĆ/ RINGIER

Naime, mladi šahisti su osvojili 10 zlatnih. 10 srebrnih i pet bronzanih medalja na ovom takmičenju. Od starta rada novog Upravnog odbora Šahovskog saveza Republike Srpske osnovni cilj su upravo bili omasovljenje mlađih kategorija, kao i poboljšanje njihovih rezultata. Nakon tri godine rezultati su tu.

Tako će čak od 28 putnika na evropska i svjetska prvenstva čak 20 šahista biti iz Republike Srpske.

-Sa našim skromnim sredstvima, ali izuzetno kvalitetnim ljudima činimo nemoguće, iz godine u godinu smo sve bolji i uspješniji. Kvalitet i talenat naše djece je neosporan, ali samo kvalitetan, stručan i sistematski rad s njima može da donese rezultat. Nema uspjeha preko noći a mi već tri godine nastojimo da sve to dignemo na viši nivo i sad smo ostvarili najbolji rezultat. Inače uradićemo sve da pomognemo odlazak naše djece na takmičenja. Prvoplasirani mogu da biraju gdje će da nastupaju a kao predsjednik saveza uradiću sve da im pomognemo u sladu sa mogućnostima te da pronađemo dio sredstava koji bi pomogli odlazak na ova velika takmičenja. Vidjećemo i u sklopu saradnje sa Ministarstvom da se pronađu sredstva potrebna za pripreme i odlazak naših takmičara. Rekli smo na početku mandata da je naš prioreitet rad sa mladima i to se sad pokazuje kao ispravno i moramo da nastavimo u tom putu– rekao je Aleksandar Kovač, predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske.

FOTO: D.DRAGICEVIC / RINGIER
FOTO: D.DRAGICEVIC / RINGIER

Evropsko prvenstvo u šahu održava se krajem septembra i početkom oktobra u Istanbulu, u Turskoj. Svjetsko prvenstva za djecu do 16 godina je u Gruziji, a za starije je u Rumuniji.

Nemanja Šipka ističe da su dobri rezultati mladih šahista plod konstantnog rada.

– Bila je ovo potpuna dominacija djece i šahista iz Republike Srpske. Nije to ništa slučajno, mi smo imali prvenstvo u Dvorovima gdje smo imali čak 161 takmičara. Iz velike masovnosti je došao kvalitet i osvojene medalja, te najbolji rezultat u istoriji. Naša želja jeste da naredne godine taj broj povećavamo. Nastojimo da oživimo klubove. Uspjeli smo u tome formirano je nekoliko novih klubova, neki su obnovili rad a sad želimo da to oživimo i u Mrkonjić Gradu kao i u Novom Gradu. Nastojimo da djeca imaju što bolje mečeve, tako smo pred ovo prvenstvo organizovali takmičenje na Tjentištu gdje su bili gosti i tu smo imali dobre rezultate koji su najavili ono što će se desiti u Neumu. Apelujemo i na klubove da što više organizuju omladinske turnire koji su i puno jeftiniji– istakao je Šipka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije