Ostalo

Nema promjene plana: Uprkos riziku i rastućoj napetosti, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara održaće se na već predviđenom mjestu

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera izjavila je da se ne razmatra premještanje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, planirane na Seni u Parizu sledećeg ljeta, uprkos riziku od terorističkih napada.

Nema promjene plana: Uprkos riziku i rastućoj napetosti, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara održaće se na već predviđenom mjestu
FOTO: FRANCK FIFE / POOL/EPA

Nemamo plan B, imamo plan A u kojem postoji nekoliko planova B – rekla je ona za radio Frans enter.

Dva dana nakon što je napadač poznat po radikalnom islamizmu i psihijatrijskim poremećajima u Parizu nožem ubio nemačkog turistu, a čekićem povrijedio još dvije osobe, ministarka sporta je podsjetila da „teroristička prijetnja, a posebno islamistička postoji“.

Međutim, – to nije novo i nije specifično za Francusku, niti je specifično za igre – podvukla je ministarka, koja je dodala da se sve čini kako bi se to maksimalno smanjilo uz apsolutnu budnost.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara trebalo bi da se održi na Seni, između dva poznata mosta u Parizu, a Udea-Kastera je istakla da ne postoji plan B.

Pročitajte još

Ona je posebno navela broj gledalaca tokom ove ceremonije, koji će biti određen na proljeće, a koji se može mijenjati. Ova prilagođavanja će se takođe ticati – broja svečanosti koje će biti odobrene u okolini i u Parizu i „upravljanja bezbjednosnim perimetrima –

Upitana da li je premještanje svečanosti dio planova, ministarka je rekla: – To nije hipoteza na kojoj radimo-

Suočena sa zabrinutošću izazvanom napadom u subotu uveče, u blizini Ajfelove kule, Udea-Kastera je podsjetila da će mjere bezbjednosti „biti značajno pojačane tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“.

– Nema sumnje da će poseban bezbjednosni izazov biti ceremonija otvaranja, ali to znamo od prvog dana – rekla je ona.

– Imamo kapacitete da obezbjedimo taj događaj – obećala je francuska ministarka sporta, prenosi Sportklub.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije