Fudbal

NIŠTA OD PRESEDANA Derbi ipak neće biti u 1. kolu Superlige Srbije, poznato i zašto

Nova sezona Superlige Srbije trebalo bi da počne 29. jula.

vječiti derbi
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Trebalo je sedam dana ranije, ali je do pomijeranja došlo zbog „slučaja Kolubara“ i njene tužbe pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Presude i dalje nema, očekuje se, odnosno, priželjkuje se da stigne 21. jula, kakva god da bude, da bi se ekspresno išlo u određivanje sistema i kalendara takmičenja, jer sve već apsurdno kasni. A, sve govori da će Kolubara taj slučaj dobiti.

Elem, uveliko su krenule špekulacije kako bi moglo da se dogodi presedan pa da se vječiti derbi Crvena zvezda – Partizan igra već u prvom kolu. Istorija kaže da su crveno-bijeli u prethodne dvije sezone takmičenje otvarali protiv četvrtoplasiranog tima na tabeli iz prethodne sezone, a to je u minuloj bio – Parni valjak.

Međutim, to se neće dogoditi. Godinama unazad „žrijebanje“ takmičarskih brojeva, od kojih zavisi raspored cijele sezone je poludirigovano. Šta to znači? Šampion države, a to je posljednjih godina Crvena zvezda, ima pravo prvi da bira broj, što je uvijek broj – jedan. Nema veze sa prestižom, nego sa činjenicom da taj broj donosi domaćinstvo u prva dva kola. A, ko bi se odrekao privilegije da dvije startne runde počne pred svojim navijačima?

To što je Partizan završio kao četvrti nema nikakve veze. Jer, po automatizmu crno-bijeli su sljedeći koji dobijaju broj. Ne biraju ga, dakle, nego ga dobijaju i to je devetka. Razlog za to je zahtjev policije koji godinama stoji na snazi da se Crvena zvezda i Partizan kao domaćini razdvoje zbog lakše organizacije mečeva i mira na Autokomandi. U godinama kada su crno-bijeli bili šampioni njima je pripadao „kec“, a vječitom rivalu devetka, dok je sada obrnuto.

Pročitajte još

To istovremeno znači i da se unaprijed zna i kada će se i gdje igrati derbiji: u devetom kolu na stadionu u Humskoj i u 24. na Marakani. Tu do malog pomjeranja može da dođe samo ako se Superliga proširi na 17 ili 18 klubova, međutim, princip se ni u jednoj varijanti ne mijenja, navodi Mocart sport.

Ove sezone imaćemo još jedan poludirigovani dio. S obzirom na to da će Vojvodina dobar dio jesenje polusezone, zbog renoviranja njenog „Karađorđa“, biti domaćin u Bačkoj Topoli, tako će i ona i TSC biti automatski razdvojeni da kada je jedan klub domaćin, drugi mora da bude gost.

Dakle, derbija u prvom kolu neće biti. Kada god da ono bude definitivno zakazano..

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu