Ostalo

NOVA PRAVILA U ATLETICI U disciplini Ivane Španović uvode se moderne tehnologije koje će riješiti problem prestupa

Skok udalj je postala omiljena disciplina ljubiteljima atletike u Srbiji, a razlog je Ivana Španović, koja više od deceniju blista na velikim takmičenjima u ovoj disciplini.

NOVA PRAVILA U ATLETICI U disciplini Ivane Španović uvode se moderne tehnologije koje će riješiti problem prestupa
FOTO: SASCHA STEINBACH / POOL/EPA

Ivana je u skoku udalj osvojila sve što se moglo osvojiti i nedostaje joj još samo zlato na Olimpijskim igrama da “pređe igricu” i u stilu završi karijeru, što je i najavila da će se desiti poslije Pariza.

Ivana je na posljednjim Olimpijskim igrama u Tokiju imala peh sa prestupima, inače bi vjerovatno već tada osvojila zlato, a zanimljivo je da Svjetska atletska federacija razmišlja da napravi revolucionarno pravilo za skok udalj, kako bi se riješio problem presupa.

Naime, kako prenosi Dejli Mejl, čelnici Svjetske atletike na čelu sa Sebastijanom Kouom, razmišljaju da ukinu dasku za odraz ubuduće za skok udalj.

Umjesto daske bi se zahvaljujući modernim tehnologijama skokovi mjerili od mjesta odraza do pjeska gdje ostane trag.

Nova ideja čelnika svjetske atletike je da umjesto daske, takmičarima bude ostavljen određeni prostor odakle mogu da se odraze i skoče bez bojazni od prestupa. Razlog je to što je na prošlom Svjetskom prvenstvu čak trećina skokova bilo poništeno zbog prestupa.

Želja je da se takmičarima omogući da ne bude skokova koji su nevažeći, jer bi mogućnost za prestup u tim situacijama bila faktički nepostojeća.

Pročitajte još

Ideja je da ovo revolucionarno pravilo bude uvedeno zvanično na velikim takmičenjima od 2026. godine, ali bi se prethodno testiralo na manjim atletskim mitinzima, dok bi novo pravilo trebalo da bude i na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, prenosi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije