Fudbal

NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA Najveći broj klubova do sada, kao i drugačija pravila ulaska u elitni rang

Od sljedeće sezone kreće novi format Lige šampiona, u kojem će umjesto 32 biti 36 klubova. To je najveća promjena koju je uradila UEFA, još od uvođenja grupa 1991. godine.

Trofej Lige šampiona
FOTO: SEDAT SUNA/EPA

Valja napomenuti, da je te 1991. godine kao vladajući prvak Evrope Crvena zvezda poslije nokaut faze igrala prvu grupnu fazu tadašnjeg Kupa šampiona, zajedno sa Sampdorijom, Anderlehtom i Panatinaikosom. Kasnije su u finalu igrali Sampdorija i Barselona, a titulu je osvojio klub iz Španije.

Sljedeće takmičarske godine 2024/2025 UEFA slavi jubilej svog elitnog takmičenja, 70. sezonu i 33. otkako je Kup šampiona Evrope postao Liga šampiona. Prvo finale u poslije novog formata biće igrano u Minhenu, na Alijanc areni.

Počev od kvalifikacija, u Ligi šampiona igraće 83 ekipe, a učešče neće uzeti samo timovi iz Lihtenštajna i Rusije, koja je i dalje pod sankcijama. Osigurano mjesto u novom formatu Lige šampiona imaće po četiri najbolje ekipe iz zemalja sa najjačim UEFA koeficijentom – Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske. Holandija će imati tri tima, zemlje od 7. do 15. mesta po dva.

Koeficijent se sabira prema učinku od 2018/19. do prošle sezone. Dodatna mjesta dobiće osvajači Lige šampiona i Lige Evrope, kao i dvije zemlje sa najviše osvojenih bodova ove sezone. Kao što smo ranije konstatovali, biće 36 učesnika, od čega će sedam klubova doći iz kvalifikacija, i to pet iz “staze šampiona” (gdje će biti srpski šampion) i dva iz “staze nešampiona” (gdje će biti drugoplasirani tim iz Srbije).

Pročitajte još

Ako osvajač Lige šampiona uđe direktno kroz svoje prvenstvo, što je gotovo sigurno, onda klub sa najvišim klupskim koeficijentom iz “staze šampiona” ulazi među 36 bez kvalifikacija. U slučaju da plasman u Ligu šampiona kroz domaće prvenstvo izbori osvajač Lige Evrope, onda u 36 direktno ulazi i klub sa najvišim koeficijentom iz kvalifikacija, bilo da je “stazi šampiona” ili “stazi nešampiona”.

Srbija je trenutno na 17. mjestu liste koeficijenata UEFA, iako je sezonu počela kao 11. u Evropi. Sljedeće sezone Srbija će imati opet pet timova, dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedan u kvalifikacijama za Ligu Evrope i dva u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Svi oni moraće da nadoknade koeficijent 6,0, sakupljen u sezoni 19/20, koji gubimo u petogodišnjem ciklusu.

U prevodu, to znači da će srpski klubovi morati da osvoje 30 bodova. Ako u tome ne uspiju, možemo da očekujemo pad do 23. mjesta koje šampiona vodi u prvo kolo kvalifikacija. Da bismo sačuvali dobru poziciju potrebno je da bar dva kluba prođu do grupe Lige šampiona ili do proljećne nokaut faze.

Ono što je posebno zanimljivo za novi format Lige šampiona jeste da više neće biti žrijeba za 36 ekipa. One će igrati ligu i imati jednu zajedničku tabelu. Svaki klub igraće sa osam različitih ekipa. Klubovi će biti podijeljeni u četiri grupe i svaki će igrati po četiri utakmice kod kuće i u gostima, i to protiv osam rivala, sa svakim po jedanput.

Iz svake grupe određeni klub dobiće po dva protivnika, te će sa jednim igrati kod kuće, a sa drugim u gostima. Šest kola biće igrano od sredine septembra do polovine decembra, a posljednje dvije runde biće na programu u januaru 2025. godine.

Poslije osam odigranih kola grupne faze gledaće se plasman na jedinstvenoj tabeli. Tako će prvih osam klubova izboriti prolaz u osminu finala Lige šampiona, dok će oni rangirani od 9. do 24. mjesta igrati dvije utakmice plej-ofa za osminu finala. Kasnije, od četvrtfinala se igra po klasičnom sistemu na ispadanje, prenosi Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije