Košarka

"Od profesionalnog sportiste sam postao baštovan" Legendarni košarkaš traumatičnom ispoviješću šokirao javnost

Bivši srpski košarkaš Žarko Paspalj je gostovao u emisiji Ordinacija na RTS-u, gdje je iznio traumatične događaje iz njegove karijeru, koji su uticali na nju, kao i na život nakon nje.

Žarko Paspalj
FOTO: NOVA S/YOOUTUBE SCREENSHOT

Tokom gostovanja u ovoj emisiji, legendarni Žarko Paspalj se više dotakao svog ličnog života i problema koji su ga snašli tokom istog. On je pomenuo i period kada je doživio svoj prvi, ali i drugi infarkt.

Prvi infarkt je pretrpio u 35. godini dok se još aktivno bavio košarkom.

Dok je igrao u Grčkoj, pojavili su mu se prvi simptomi karakteristični za srčani udar, jako je zahvalan što se to konstatovalo na vrijeme, i brzo su ga prevezli u bolnicu. Konstantovan mu je srčani udar, zbog čega je proveo neko vrijeme u bolnici.

– Ko zna šta bi bilo da se nije odmah reagovalo – rekao je Paspalj.

Paspalj je tom prilikom dobio stentove, a uprkos doktorskoj zabrani, nastavio je normalno da trenira pa je nakon mjesec dana doživio novi infarkt.

Pročitajte još

– Nisam osjećao strah, malo smo bili na terenu, bacali lopte po košu i onda mi se dogodila vjerovatno najgora epizoda. To se zove ventrikularna tahikardija i samo mogu zahvaliti Bogu da su me toliko brzo prevezli u bolnicu. To je do genetike, krvi. I pokojni otac, brat i majka su imali identične probleme. Stvaraju se začepljenja, trombovi i moraju se zato ugrađivati stentovi – opisao je tragično iskustvo poznati košarkaš.

Nije vodio zdrav život u ranoj mladosti, pošto je počeo da puši sa 13-14 godina. Iskustvo koje nikad neće zaboraviti je kada je trebalo da se nađe sa prijateljem u hotelu, ali je jedva izašao iz sobe, jako je teško disao i uspio je da dođe do hotelskog bara gdje je uspio da izgovori samo jednu reč “Stroke” ( moždani udar). U bolnici saznaje da je doživeo moždani udar, te da su mu se odsjekle lijeva ruka i noga.

Srećom preživio je to traumatično iskustvo, ali nikad više nije bio isti, piše Telegraf.

– Bilo je krajnje neugodno, ali nastaviš život, trudiš se da se zanimaš iako više nema lopte. Od vrhunskog košarkaša postao sam vrhunski baštovan, sređujem dvorište – izjavio je 57-godišnji Paspalj, inače osvajač zlatne medalje s Jugoslavijom na svetskom prventstvu 1990. i Evropskog zlata 1989. i 1991. godine.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije