Sport

ODBIJENA ŽALBA MERCEDESA Ferštapen ostaje šampion

Šampionski tim, u konkurenciji konstruktora, žalio se zbog navodnog kršenja pravilnika od strane Red Bula, te preticanja Holanđanina dok je na stazi bilo prisutno vozilo bezbjednosti.

ODBIJENA ŽALBA MERCEDESA Ferštapen ostaje šampion
FOTO: ALI HAIDER/EPA

Mercedes je tvrdio da je bolid 33 pretekao bolid 44 tokom perioda bezbjednosnog vozila u 18:32 i da je time došlo do prekršaja člana 48.8. Red Bul je tvrdio da bolid 44 nije prestignut, da su oba vozača dodavala i puštala gas, kao i da postoji ‘milion’ presedana u vezi sa preticanjem tokom prisustva bezbednosnog vozila – navodi se u saopštenju direkcije trke.

Dakle, protest je odbačen zato što Ferstapen nije krenuo u preticanje dok je na stazi bio “sejfti kar”.

U drugoj žalbi Mercedes je naveo kršenje protokola iza bezbednosnog vozila, član 48.12, a stjuardi su odbili i tu žalbu.

Oni su obrazložili da iako taj član možda nije “primenjen u potpunosti” pošto je vozilo bezbednosti ušlo na kraju istog kruga,

– član 48.13 to zamenjuje i kada se prikaže poruka ‘sejfti kar izlazi u ovom krugu’, obavezno ga je povući na kraju tog kruga – navodi se u obrazloženju.

– Razočaravajuće je što smo morali da prolazimo kroz ovo. Ovo je bila nevjerovatna godina, ponosan sam na Maksa i cijeli tim. On je svjetski šampion, zaslužio je to – rekao je direktor Red Bula Kristijan Horner za Skaj.

Mercedes može da se žali Apelacionom sudu, koji odluku treba da donese do četvrtka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu