Sport

PRODAJA ZVIJEZDA ILI ZABRANA UČEŠĆA U LIGI ŠAMPIONA? Kakve sve to kazne čekaju PSŽ i Siti zbog KRŠENJA FINANSIJSKOG FER-PLEJA

Narednih dana Međunarodni arbitražni sud za sprot i UEFA trebalo bi da zaključe istragu o mogućim kršenjima finansijskog fer-pleja od strane Mančester sitija i Pari Sen Žermena, te će samim tim i odlučivati o kaznama za jedne od najbogatijih klubova na svijetu.

PRODAJA ZVIJEZDA ILI ZABRANA UČEŠĆA U LIGI ŠAMPIONA? Kakve sve to kazne čekaju PSŽ i Siti zbog KRŠENJA FINANSIJSKOG FER-PLEJA
FOTO: CHRISTOPHE PETTIT/EPA

Španski list “As” prenosi da je Evropska fudbalska federacija ljuta jer su dva kluba odbila da sarađuju u cijelom slučaju. I PSŽ i Mančester siti su odbili da predaju dokumentaciju o istrazi navodeći da je cijeli slučaj započeo zbog nepouzdanih napisa u medijima.

Ali, ima nešto zlokobnije u cijeloj priči. Ako to nije tako, zbog čega je onda predsjednik Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi odlučio da se priključi Izvršnom odboru UEFA? Postoje oni koji taj potez vide kao pokušaj sprečavanja sankcija zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Predsjednik Primere Havijer Tebas je rekao da njegovo uključenje u rad UEFA ruši sva pravila dobrog upravljanja takvog organizacijom – navodi “As”.

Kakve bi sankcije zapravo mogle da snađu Mančester siti i PSŽ?

UEFA vjeruje da brojke u transferima klubova nisu prikazane vjerno, zbog čega ih mnogi i optužuju za finansijski “doping”. Evropska fudbalska federacija cijelu istragu slučaja povjerila je bivšem premijeru Belgije Ivu Letermeu. On je već učestvovao u ranijim sankcijama PSŽ-u i Sitiju. Tada su dobili samo novčane kazne, a Leterme navodno nije bio zadovoljan takvom odlukom jer plaćanje kazni nije problem za dva kluba.

– Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin dao je punu automoniju Letermeu u ovom slučaju, a koji vjeruje da su potrebne strože sankcije. Spominje se zabrana nastupa u sljedećoj sezoni Lige šampiona i potencijalno prodavanje zvijezdi poput Nejmara, Mbapea, De Brujnea i Sterlinga kako bi se izbalansirale brojke zbog finansijskog fer-pleja. Glavna prednost Letermea je što nema ličnih veza sa Sitijem i PSŽ-om. Ako se utvrdi da su ovi klubovi varali, tražiće da odgovarajuće sankcije stupe na snagu – zaključuje se u tekstu ovog španskog medija.

(Index.hr)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu