Sport

PROMJENE Od 2024. godine u Ligi šampiona ČETIRI GRUPE PO OSAM TIMOVA?!

U sjedištu Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) održan je sastanak na kojem je bilo razgovora o promjenama u Ligi šampiona, a postoji mogućnost da od 2024. godine 32 kluba budu podijeljena u četiri grupe po osam ekipa.

PROMJENE Od 2024. godine u Ligi šampiona ČETIRI GRUPE PO OSAM TIMOVA?!
FOTO: SALVATORE DI NOLFI/EPA

Na taj način svi timovi bi u grupnoj fazi umjesto dosadašnjih šest igrali po 14 utakmica, jer se sada prvi krug igra u osam grupa po četiri tima. Po ovom prijedlogu pet prvolasiranih timova iz svake grupe (ukupno 20) obezbijedilo bi učešće u takmičenju za narednu sezonu.

Čini se da je ovo prvi korak ka zatvaranju Lige šampiona, što je cilj najbogatijih i najkvalitetnijih klubova. Ipak, ne bi se radilo o potpunom zatvaranju i onemogućavanju manjih timova da uđu u elitu, a ovakav format bi se uveo umjesto Super lige.

Foto: Fabio Frustaci/EPA
Foto: Fabio Frustaci/EPA

UEFA je doživjela kritike 2016. godine, kada su se desile posljednje promjene u Ligi šampiona, jer nisu konsultovane sve strane. Ubrzo poslije toga sam postao predsjednik i insistirao sam da bilo kakvi prijedlozi za promjene budu predmet razgovora i konsultacija, a posljednji sastanak je primjer za to – istakao je prvi čovjek evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin.

On je rekao da Liga šampiona pomaže klubovima iz manjih i siromašnijih zemalja.

– Naša takmičenja su jedini izvor preraspodjele prihoda između velikih i malih zemalja. Zahvaljujući Ligi šampiona timovi iz 55 nacionalnih saveza podijele 240 miliona evra – dodao je Čeferin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu