Fudbal

Ukrajici ne žele rusku djecu: UEFA dobila dopis, podrška Engleza, Šveđana i Poljaka

Nakon što je na sastanku Izvršnog odbora Evropske fudbalske unije najavljeno da će fudbaleri i fudbalerke Rusije do 17 godina biti vraćeni u evropski sistem, Fudbalski savez Ukrajine se usprotivio ovom stavu i odluci evropske kuće fudbala.

Fudbaleri Ukrajine
FOTO: MATTEO BAZZI/EPA

UEFA je bila praktično prva sportska organizacija koja je po izbijanju sukoba u Ukrajini ruske sportiste izbacila iz svojih takmičenja, klupskih i reprezentativnih.

Nakon godinu i više dana, UEFA je riješila da u sistem takmičenja vrati dečake i devojčice do 17 godina, ali uz uslov da ne igraju na teritoriji Rusije, da ne ističu zastavu i grb svoje zemlje i uz dodatak da neće biti intoniranja himne.

Pročitajte još

FS Ukrajine reagovao je pismom poslatim na adrese svih naconalnih saveza u okrilju UEFA. I nije usamljen.

Iz FS Ukrajine mole ostale saveze da bojkotuju ruske kadete i kadetkinje. Kako prenosi BBC, molbu su javno već usvojili Englezi, Šveđani i Poljaci.

– Smatramo da je svaki korak ka reintegraciji ruskih sportista opasan i da ovaj strašan trend ne znači ništa manje nego da je podrška ruskoj terorističkoj državi i svim njenim zločinima koje je počinila prema Ukrajini – navodi se u pomenutom pismu FS Ukrajine koji je poslato svim drugim savezima, piše Sport Klub.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu