Fudbal

(VIDEO, FOTO) ODGOVOR ZNA SAMO PIKSI Zašto Srbija ne igra fudbal u 1. poluvremenu: Ako se to ne promijeni, neminovno je „pogubljenje“ Orlova od strane krvožednih Vikinga

Iza reprezentacije Srbije su dvije utakmice u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Ukupno četiri poluvremena. Od toga, Orlovi su odigrali samo dva. Šta se sa druga dva dogodilo, to ni Bog ne zna.

(VIDEO, FOTO) ODGOVOR ZNA SAMO PIKSI Zašto Srbija ne igra fudbal u 1. poluvremenu: Ako se to ne promijeni, neminovno je „pogubljenje“ Orlova od strane krvožednih Vikinga
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/SPORTAL

Okršaji protiv Engleske na startu i Slovenije u drugoj rundi delovali su slično kada je Srbija u pitanju. Ma, zapravo, identično.

Samo je trzaj glavom Luke Jovića u momentima dok je sudija Ištvan Kovač već držao pištaljku u ustima spreman da označi kraj „ex-YU derbija“ doveo do drugačijeg ishoda.

Prvi meč smo izgubili 0:1, u drugom izvukli bod – 1:1.

Prespavano prvo poluvrijeme

Sve ostalo je bilo kao pod indigom. Posebno upadljivo je ono što se dešavalo u prvom poluvremenu obe utakmice.

Tačnije, ono što se nije dešavalo. A nije se dešavalo ništa, ili gotovo ništa. Tako je djelovalo izdanje ekipe Dragana Stojkovića – nepostojeće. Zbirno 90 minuta ničega.

Kao da se Orlovi nisu ni pojavili na terenu u Gelzenkirhenu i Minhenu. Ili, ako jesu, šunjali su se jako umješno i bili neprimjetni.

Dobrih pola sata im je bilo neophodno da se prikažu javnosti. Protiv Engleza je to bio udarac Aleksandra Mitrovića, a protiv Slovenaca trzaj glavom Dušana Vlahovića. Tek poslije toga su počeli da daju znake života.

FOTO: RONALD WITTEK/EPA
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Zatim su u visokom letu izlazili iz svlačionice na poluvremenu, zaigrali znatno bolje i počeli da pokazuju svoja prava lica. U krajnjoj liniji, i da dokazuju da nisu zalutali na kontinentalnu smotru.

U prvom duelu je to bilo nedovoljno da se izbjegne poraz, u drugom dovoljno za hvatanje posljednjeg vagona.

Kontrolni mečevi

Kasno paljenje nije slučaj samo u ove dvije utakmice na prvenstvu. Isto se dešavalo i u oba kontrolna duela pred EURO – protiv Austrije i Švedske.

Austrijanci su to umjeli da kazne i sa dva brza pogotka su riješili meč već poslije 15 minuta (na kraju 1:2).

Šveđani su brojnim promašajima pokazali zašto nisu dio kontinentalnog takmičenja i praktično sami sebi „pucali u koljena“ na Frends areni u Solni. Omogućili su Orlovima da prežive sopstveni san i razbuđeni u nastavku polete ka ubjedljivom trijumfu (3:0) u generalnoj probi, koji nas je očigledno sve zavarao.

FOTO: RONALD WITTEK/EPA
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Kako riješiti problem?

Dakle, problem postoji. Ima jasno „ime i prezime“: Srbija, iz nekog razloga, ne igra fudbal u prvom poluvremenu.

Da li je stvar psihološke prirode zbog pritiska predstavljanja svoje države poslije dvije i po decenije na EP, (ne)svjesni preveliki respekt prema protivnicima, ili je nešto treće posrijedi, sada više nije ni bitno. Izgovora ne smije da bude. Važno je samo jedno – taj problem se mora riješiti koliko odmah. Jer, Vikinzi su pred vratima. Meč protiv Danske, koji određuje sudbinu na EP, na programu je već u utorak.

Pročitajte još

Da pitamo UEFA da sa igrom krenemo od drugog poluvremena? Jasno je daneće dozvoliti. Zato je neophodno da pronađemo način da igramo od prvog, a ne 46. minuta.

Kako? Odgovor ima samo Dragan Stojković. Odgovornost je njegova. On mora da razbudi igrače i na teren ih pošalje orne, spremne da zgrome protivnika, a ne trome i lenje protiv kojih i jedni Slovenci (svaka čast njima) izgledaju kao fudbalske aždaje.

U suprotnom, neminovno je „pogubljenje“ Orlova od strane krvožednih Vikinga, piše Sportal.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu