Ostalo

(VIDEO, FOTO) Usik "srušio" Fjurija: Trebalo je da prođe 24 godine da boks dobije apsolutnog prvaka

Slava boksu, dobili smo apsolutnog šampiona! Oleksandr Usik iz Ukrajine je neprikosnoveni svjetski šampion u teškoj kategoriji, a to slobodno možemo da kažemo nakon što je Ukrajinac savladao Tajsona Fjurija u spektakularnom meču održanom u Rijadu.

(VIDEO, FOTO) Usik "srušio" Fjurija: Trebalo je da prođe 24 godine da boks dobije apsolutnog prvaka
FOTO: ALI HAIDER/EPA

Trebalo je da prođe 24 godine da boks dobije apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji. Usik je podjeljenom odlukom sudija poslije 12 rundi pobijedio Tajsona Fjurija, a gledali smo spektakl u Rijadu za pamćenje.

Ne treba zaboraviti da je Ukrajinac ostao neporažen sa skorom od 22 pobjede, i logično nijednim porazom, u profesionalnoj karijeri. Fjuri je upisao neuspjeh nakon 34 uspješnih borbi i remja.

Rijad je imao šta da vidi, brojne svjetske zvijezde su bile u “Kingdom areni”, a pored fantastičnog boksa vidjeli su Usika koji je pobjedu proslavio na svoj način – hladnim pogledom, ali se kasnije rasplakao kad je pričao o ocu.

Usik je postao prvi neprikosnoveni šampion teške kategorije profesionalnog boksa još od Lenoksa Luisa 2000. godine.

Najbliži ovom dostignuću poslije Luisa bili su braća Kličko, Vitalij i Vladimir, koji nisu boksovali jedan protiv drugog zbog obećanja majci da nikada neće ući u ring jedan naspram drugog.

Dvojica sudija su bodovali 114:113 i 115:112 za Usika, a jedan je bio na strani Fjurija 114:113.

Najinteresantniji dio vidjeli smo u završnici devete runde. Tada je Usik iz situacije u kojoj je morao da se brani prešao u napad, otvorivši udarcima u bradu Fjurija, a potom ga razornim krošeom umalo nije oborio, a do tog momenta neporaženog Britanca je gong spasio nokdauna. Tada je već bilo jasno ko će pobijediti, a Fjuri je ostao na nogama do kraja meča.

FOTO: ALI HAIDER/EPA
FOTO: ALI HAIDER/EPA

Imao je vrlo dobre direktne udarce u glavu, međutim taktika nije uspjela da zaustavi Ukrajinca koji je tako poslije 12 rundi ipak uspio da ostvari pobjedu i treba mu odati priznanje naročito zbog napadačkog stila koji je mamio uzdahe publike.

Zanimljivo, još 2023. godine je postignut i sporazum o podjeli novčanih sredstava nakon meča – 70:30 u Fjurijevu korist – što znači da će Britanac zaraditi oko 150 miliona dolara. Usik je prihvatio manji dio pod uslovom da Fjuri donira milion dolara od svoje zarade za humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi Sportal.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu