Ostalo

Zašto Olimpijski komitet BiH pravi razliku među sportistima: Stipendije potencijalnim olimpijcima gotovo prepolovljene, a drastično je skraćen i rok isplate

Olimpijski komitet BiH je bez jasnog objašnjenja smanjio iznos stipendija za potencijalne olimpijce sa 500 na 300 američkih dolara, saznaje Srpskainfo.

Olimpijske igre
FOTO: WALLACE WOON/EPA

Naime, u martu prošle godine stipendije su podijeljene za 13 sportista, potencijalnih olimpijaca u iznosima nešto većim od 500 dolara i na period od 32 mjeseca.

Međutim,  1. februara ove godine OK BiH je saopštio novih 10 imena sportista koji će stipendije kao potencijalni olimpijci primati u iznosu od 300 dolara i na period od samo 12 mjeseci.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Branislav Lekić, otac plivača Jovana Lekića iz Banjaluke, izjavio je za Srpskainfo da je tražio od Olimpijskog komiteta BiH objašnjenje zašto je napravljena razlika između dvije grupe sportista, ali kako navodi, odgovor nije dobio.

Odgovor nismo ni mi mogli dobiti, a kako su nam rekli u OK BiH, jedini koji može dati izjavu na ovu temu je generalni sekretar Said Fazlagić, ali on danas nije dostupan, pa su nam savjetovali da ga sutra ujutro pozovemo.

– Od strane Plivačkog Saveza BiH obavješten sam o stipendiji koju je Olimpijski komitet BiH dodijelio grupi od 10 sportista među kojima je i moj sin Jovan Lekić. Odmah mi je pažnju privukao iznos koji je gotovo duplo manji od onog koji je prije nepunih godinu dana dodijeljen prvoj grupi sportista koji su takođe potencijalni olimpijci BiH. Zbog svega sam uputio dopis OK BiH da mi objasne na osnovu čega su stipendije umanjene drugoj grupi sportista- izjavio je Lekić za Srpskainfo.

On je ujedno upitao da li je neka komisija procijenila da rezultati sportista sa manjom stipendijom vrijede manje ili su njihove šanse da se kvalifikuju na Olimpijadu manje ili su postojali neki drugi kriterijumi za dodjelu nižih stipendija i u skoro tri puta kraćem trajanju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu