Fudbal

"Ajkule hoće da unište piramidu" Čeferin najavio žestoku borbu protiv ideje "zatvorenih" liga

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin razgovarao je u ekskluzivnom intervjuu sa bivšim defanzivcem Mančester junajteda i Engleske Gerijem Nevilom u njegovoj seriji na Jutjubu.

Aleksandar Čeferin na pres konferenciji
FOTO: TOMS KALNINS/EPA

U ekskluzivnom intervjuu sa Nevilom Čeferin je pokrio niz tema evropskog fudbala.

Predsjednik UEFA je razgovarao o svom ranom životu u Sloveniji i ambicijama za budućnost, prije nego što je proširio UEFA odgovornosti u centru igre i želju da osigura da fudbal ostane sport broj jedan u Evropi, piše Sportal.

Reinvestiranje u fudbal

– Svi misle da su glavni izvor prihoda UEFA klupska takmičenja, ali nije. To su takmičenja reprezentacija. Mi raspoređujemo, od svih prihoda koje imamo, 97 odsto.Ne znam da li možemo da nađemo jednu NVO koja troši, procentualno, manje za svoj rad. Mi raspodjelimo 97 odsto, a kada kažu UEFA ima velike prihode, uvijek kažem da bih volio da imam više – rekao je Čeferin.

Kandidovanje za ponovni izbor

– Ima toliko ambicija da je teško sve ih imenovati, ali moramo da čuvamo naš fudbal od ovih ajkula koje plivaju okolo i pokušavaju da unište piramidu, to je veoma važno. Važno je ulagati u infrastrukturu širom Evrope, još više ulagati u ženski fudbal. I naravno, mlade. I to su najvažnije stvari sa kojima moramo da se bavimo. Fudbal u Evropi je infrastruktura. Mudro se razvija i nevjerovatno, i to uglavnom zbog toga što UEFA vraća novac savezima i klubovima – istakao je on.

Pročitajte još

Razvoj UEFA takmičenja

– Neću više podržavati promjene takmičenja. Mislim da smo sada tu i da treba da igramo Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija kao što će biti 2024. Ne mislim da treba da se mijenjamo. Čak mislim da je to bilo potrebno promjeniti, ali biće bolje, tako da je to evolucija, a ne revolucija. Ono što me raduje je to što je naše takmičenje veoma interesantno i što ga svi vole… Kada čujete himnu Lige šampiona, na primjer, svi su srećni. Dok god ovo postoji, ja sam srećan – izjavio je Čeferin.

Borba protiv zatvorenih takmičenja

– Oni ne napadaju UEFA, oni napadaju fudbalsku piramidu.Oni napadaju sve što je ovdje stotinama godina. Mislim da je veoma važno da se oni koji vole fudbal drže zajedno, da mnogo govore, da se trudimo da svuda imamo lidere u fudbalu, ljude koji vole fudbal – rekao je predsjednik UEFA.

Vlasništvo više klubova

– Ovo pitanje o vlasništvu nad više klubova je interesantno pitanje. Mislim da bi trebalo da razmislimo o tome za budućnost i da vidimo šta da radimo. Sve je više interesovanja za ovo višeklupsko vlasništvo i ne treba samo da kažemo ne investicijama, i za višeklupsko vlasništvo. Ali moramo da vidimo kakva pravila postavljamo u tom slučaju, jer pravila postoje. da bude sve strogo – istakao je.

Rani život

– Rođen sam prije skoro 56 godina u Sloveniji, ali je bila dio bivše Jugoslavije. Imao sam veoma lijepo djetinjstvo. Stalno smo bili na ulici, bavili smo se svakim sportom. Zato su sportisti sa prostora bivše Jugoslavije i sada tako dobri, jer nam je sport bio sve. Tako je počelo. majka i otac, sestra i brat. Nismo imali mnogo materijalnih stvari – materijalne stvari vam ne znače toliko. Imali smo jedan par cipela za školu, za fudbal, za košarku, za sve. Ali zapravo nam nije trebalo više. Imao sam veoma, veoma lijepo i srećno djetinjstvo – zaključio je Čeferin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije