Fudbal

Dobre vijesti za Ruse: UEFA dozvolila nekim selekcijama "Zbornaje" učešće na njenim takmičenjima

Kongres Evropske fudbalske unije koji će biti održan sljedeće godine u Parizu potvrdiće nekoliko ključnih odluka među kojima je i povratak ruskih reprezentacija u sistem takmičenja.

Dzjuba sa loptom
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

Nakon godinu i po dana suspenzije uslijed rata koji se i dalje odvija u Ukrajini, ruskim reprezentacijama i klubovima je zabranjeno da se takmiče.

U nekim sportovima Rusiji i njenim takmičarima je dozvoljeno da se ponovo bore na terenu, ali fudbal je makar do sada bio nedostupan po tom pitanju.

Pročitajte još

Sada je UEFA odlučila da promijeni svoj pristup i biće dozvoljeno mlađim kategorijama da se vrate na teren. Za sada makar reprezentaciji do 17 godina, dok će ostali timovi, bilo reprezentativni bili klupski još uvijek čekati, piše Telegraf.

 Saopštenje UEFA prenosimo u cjelosti.

-UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovalo na rat u Ukrajini i preduzela je odlučnu akciju u februaru 2022. Suspendovala je sve ruske timove iz svojih takmičenja, premjestila događaje zakazane u Rusiji poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i Superkupa u Kazanju, a otkazala je i sponzorski ugovor sa Gazpromom.

Međutim, UEFA je takođe svjesna da djecu ne treba kažnjavati za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima i čvrsto je uvjerena da fudbal nikada ne treba da odustane od slanja poruka mira i nade. Posebno je tužno što je zbog dugotrajnog sukoba, generacija mladih sportista lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu. Iz pomenutih razloga, Izvršni komitet UEFA je odlučio je da će ruske mlađe selekcije ponovo biti primljene u reprezentativna takmičenja ove sezone. Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rješenje koje bi omogućilo vraćanje ruskih U17 timova (djevojčica i dječaka) čak i kada su žrijebovi već održani. Sve utakmice ruskih timova će se igrati bez zastave zemlje, himne, nacionalne opreme i ne na teritoriji Rusije.

Istovremeno, Izvršni komitet je ponovio osudu ruskog ilegalnog rata i potvrdio da će suspenzija svih ostalih timova Rusije (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije