Košarka

(FOTO) ČEKAJU NAS OGROMNE PROMJENE Na skupštini ABA lige će se donijeti velike odluke, poznato i stanje oko Dubaija

Svega deset dana ostalo je do sjednice Skupštine Jadranske lige koja bi po svemu sudeći mogla da bude istorijska. Na istoj će klubovi sa statusom vlasnika glasaće da li su za ulazak Dubaija u ABA društvo ili ne, a pred njih će biti stavljene i dvije varijante novog sistema takmičenja.

(FOTO) ČEKAJU NAS OGROMNE PROMJENE Na skupštini ABA lige će se donijeti velike odluke, poznato i stanje oko Dubaija
FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ/ABA LIGA

Klubovima je u pripremi za 12. mart i predstojeću Skupštinu već predočeno da će moći da se izjasne za jedan od dva prijedloga adaptacije Jadranske lige koji će važiti samo za takmičarsku 2024/25.

Kako Mocart Sport saznaje, ABA liga bi naredne sezone mogla da broji 15 klubova, što je jedna mogućnost, dok je druga da se broj učesnika poveća na 16. I u tome leži vjerovatno najvažnija stavka – korekcija nacionalnog ključa za limit broja klubova iz iste zemlje u istom rangu.

FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ/ABA LIGA
FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ/ABA LIGA

Naime, ako bi se vlasnici odlučili za opciju jedan, odnosno na proširenje lige za jedan klub, ograničenje broja učesnika iz iste države poraslo bi takođe za jedan, sa sadašnjih pet na šest. Opcija dva, tačnije da sezonu 2024/25 igra 16 ekipa, podiglo bi ulog i tako bi maksimalno sedam timova iz jedne zemlje moglo da bude u najvišem rangu.

Ta bi varijanta najviše odgovarala Srbiji, s obzirom da su u ABA ligi Partizan, Crvena zvezda, Borac, Mega i FMP Železnik, a da u ABA 2 ligi glavnu riječ vode Spartak Subotica, Zlatibor i Vojvodina, pa je očekivano da će se bar jedan od njih naći u finalu.

Jedno mjesto bi u oba slučaja čekalo Dubai. Tada ostaje samo da se vidi hoće li se jednoglasno izglasati odobrenje za ulazak ovog tima. U suprotnom to se ne bi desilo, mada sve ukazuje da će Dubai biti dio regiona.

FOTO: KK CRVENA ZVEZDA/TWITTER
FOTO: KK CRVENA ZVEZDA/TWITTER

Dalje, ako bi bilo 15 učesnika, od jeseni bismo gledali prvih 12 s kraja ove sezone, trinaesti bi bio osvajač ABA 2 lige, dok bi četrnaesti bio pobjednik baraža između finaliste drugog ranga i trinaeste ekipe najvišeg stepena takmičenja.

U slučaju da se dogodi da pobjednik i finalista ABA 2 lige budu iz Srbije, osvajaču bi bila garantovana promocija, dok bi drugoplasirani morao da igra baraž sa najslabije plasiranim srpskim timom iz ABA lige u plej-of sistemu, kako bi se ostalo u granicama nacionalnog ključa. To bi došlo kao benefit za ekipe iz drugih zemalja.

Ako samo jedan srpski tim bude u ABA 2 finalu on bi ili išao direktno u viši rang kao pobjednik, ili bi ga sačekao baraž sa trinaestoplasiranom ekipom ABA lige za sezonu 2023/24, ma ko to bio.

Prednost domaćeg terena svakako bi imao tim iz višeg ranga.

Prijedlog sa 16 timova garantovao bi naredne sezone učešće ekipama sa prvih 13 pozicija iz sezone 2023/24, četrnaesti bi bio pobjednik ABA 2 lige, dok bi petnaestog dobili kroz baraž finaliste drugog ranga i posljednjeplasiranog iz ABA lige. Šestnaesti bi po istom principu bio Dubai.

FOTO: KK PARTIZAN/TWITTER
FOTO: KK PARTIZAN/TWITTER

U oba slučaja po osam najbolje plasiranih timova bi dalje prošlo u plej-of. Sezona 2024/25 bila bi premosnica i sistem bi se vratio na 14 klubova od 2025/26!

Pročitajte još

Dakle, osim toga da li će se nacionalni ključ uvećati za jedan ili dva tima, veliko pitanje je i da li će na kraju naredne sezone iz lige ispasti dva ili tri kluba? S tim da bi, svima koji se presele u niži rang, bilo garantovano učešće u istom bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu.

U predloženim ažuriranjima sistema takmičenja poštovalo bi se i vreme potrebno za reprezentativce da odmore prije starta priprema za Evrobasket 2025, pa je tako postavljeno da eventualna peta utakmica finala bude odigrana 9. juna. Uz eventualne male korekcije u slučaju da region bude imao učesnika Fajnal fora Evrolige.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije