Fudbal

(FOTO) MOTIVA IM NEĆE MANJKATI Bugarska protiv Orlova želi da izbjegne negativan rekord

Fudbalska reprezentacija Bugarske suočava se sa najgorim kvalifikacionim ciklusom u istoriji i u meču sa Srbijom pokušaće sve da izbjegne takav scenario.

(FOTO) MOTIVA IM NEĆE MANJKATI Bugarska protiv Orlova želi da izbjegne negativan rekord
FOTO: ZSOLT SZIGETVARY/EPA

Bugari su posljednji put bili bez pobjede u kvalifikacijama davne 1960. godine i ako to sada ponove ova generacija biće upisana crnim slovima u reprezentativne almanahe.

Prije te godine, Bugarska često u kvalifikacijama, za svjetsko i evropsko prvenstvo, zna da završi bez pobjede (1934, 1938, 1954), ali nakon 1960. nikada više.

Pročitajte još

Što se tiče kvalifikacija za Euro, do sada je negativan rekord bio iz 2012. godine kada je čuveni Lotar Mateus završio posljednji u grupi sa samo jednom pobjedom i dva remija, odnosno pet bodova u konkurenciji Engleske, Crne Gore, Švajcarske i Velsa.

Aktuelnoj generaciji preti još gori epilog kvalifikacija – da ih završe bez ijedne pobjede.

Bugari će otuda imati silan motiv da se najjače suprotstave Srbiji u Leskovcu (19. novembar) u posljednjem meču kvalifikacija za oba tima.

FOTO: ZSOLT SZIGETVARY/EPA
FOTO: ZSOLT SZIGETVARY/EPA

Ako Srbija pobijedi ili odigra nerešeno plasiraće se na završni turnir u Njemačkoj, ali ako Bugari pobijede, biće to i njima velika stvar, velika pobjeda prije svega, a ujedno bi i Srbiji zakomplikovali situaciju.

U tom slučaju, plasman Orlova zavisio bi od rezultata meča Mađarska – Crna Gora.

Valja podsetiti da je Bugarska te poslednje kvalifikacije koje je završila bez trijumfa (1960), igrala samo dvomeč sa jednim rivalom, i to sa Jugoslavijom koja je bila bolja u dvije utakmice i otišla na Euro.

Dobar dio očajnih rezultata Bugara u aktuelnim kvalifikacijama ide “na dušu” doskorašnjeg selektora Mladena Krstajića koji je dobio otkaz zbog činjenice da, pored ostalog, nije imao nijednu pobjedu.

Njega je naslijedio Ilian Iliev i već je u prvom meču, protiv Mađarske, mogao da prekine crni niz – Bugari su ostali bez pobjede u nadoknadi vremena (2:2).

Bilans Bugarske u aktuelnim kvalifikacijama je 0-3-4.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije