Fudbal

(FOTO) "Ne mogu Piksija porediti sa Osimom i Boškovom" Najpopularniji srpski fudbalski analitičar opleo po Super ligi, Zvezdi i Partizanu

Par dana pošto se reprezentacija Srbije plasirala na Evropsko prvenstvo, najpopularniji srpski fudbalski analitičar Rade Bogdanović je gostovao na TV K1, gdje je sabrao sve svoje utiske poslije ovog uspjeha srpskog nacionalnog tima, na koji se 24 godine čekalo.

RADE BOGDANOVIĆ
FOTO: MARO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ali, odmah se dotakao bolne rane srpskog fudbala…

– Odlazak na EURO je sam po sebi jako veliki uspjeh, pogotovo što imamo katastrofalno stanje u domaćem fudbalu. Liga nam je jako loša, ne liči ni na šta. Vidite Crvenu zvezdu na šta liči, vidite Partizan na šta liči, sve ostale klubove. U ovom momentu je reprezentacija jedna svjetlost, jedan sjaj za opštu situaciju i atmosferu u srpskom fudbalu – rekao je Bogdanović na početku razgovora.

Iako je Dragan Stojković Piksi sada postao prvi  selektor Srbije u istoriji koji je uspio da reprezentaciju odvede i na Svjetsko, i na Evropsko prvenstvo, Bogdanović još uvijek ne može da se složi da je Piksi – veliki stručnjak.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

– To je jako dobar uspjeh, ali isto tako treba reći da nas je Gospod Bog pogledao, imali smo laku grupu. Piksi je talična osoba, ja sam malo sreo ljudi u životu da su tako talični, a da sad kažem da je veliki stručnjak, ne mogu to da kažem. On jeste bio veliki fudbaler. Fudbaler i stručnjak su dvije različite stvari. Dragan je počeo svoju trenersku karijeru u Japanu, napravio uspjeh, otišao u kinesku ‘nedođiju’ kod ‘brata’ Si Đinpinga kad su odlučili da naprave od kineske lige nešto što ne možete da napravite.

Pročitajte još

Sad da ga poredim sa Boškovom, Ivicom Osimom, neprimjereno bi bilo, pa i on bi sam to rekao. Ali, Dragan je jedna svjetlost bila, jako dobra, došao je u situaciji kada niko pametan ne bi došao da vodi reprezentaciju. Svojom harizmom je donio jako dobru atmosferu i to nam je donijelo plasman na Mundijal. Ali, problem je što se to nije nadogradilo. Drugi sada snimaju šta vi igrate i onda tu dođe do promjene koncepcije, pa malo taktike, pa vam uđu malo u mozak, kao što i Nole (Novak Đoković prim.aut.) sve snimi na vrijeme kod protivnika. Vjerujte mi da je to tako – rekao je Bogdanović.

Kakav bi bio idealni tip selektora za Radeta Bogdanovića, pišu Sportske.net.

– Vraćam se na Ivicu Osima. U Antaliji sam sa njim 2002. godine proveo sa čak sedam sati. I sada prenosim iz njegovih usta. Kaže on meni: ‘Tokom 1990. godine, sa svih strana udarili pritisak, treba da ide ovaj, treba onaj. Ja napravim spisak svojih 15 i kažem im – evo mojih 15, sad vi dopisujte’. I to je rješenje – objasnio je Bogdanović.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije