Fudbal

(FOTO) PIKSI SAMOUVJEREN "Nije fer da odem, igrači mi govore da ovo mogu samo ja"

Ne bi bilo fer da sada odem, vodiću Srbiju na EP, a za Mundijal 2026 – ko živ, ko mrtav, rekao je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Dragan Stojković
FOTO: FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE

Plasirala se Srbija na dugo čekano Evropsko prvenstvo, ali je javnost podijeljena kada je u pitanju ostanak selektora na klupi “Orlova”. Nisu izabranici Dragana Stojkovića blistali u ovim kvalifikacijama, ali ipak, cilj je ostvaren.

Dragan Stojković Piksi ističe da su ostanak od njega tražili igrači lično, riječima…

– Čestitke svima, jer mi smo mala zemlja. Francuska je velika, ima izvor iz koga crpi šta god hoće. Tu su kolonije, pa imate i ovu i onu boju kože, imate strahovit izbor. I kako ti možeš da se mjeriš sa takvom nacijom, sa takvom silom? Ali kada budemo igrali s njima, ovde će da se očekuje da ih pobijedimo, je l’ tako – pričao je popularni Piksi.

Kaže da navijači često imaju nerealna očekivanja od reprezentacije.

Pročitajte još

„Jer mi nismo realni. Ono što je jako bitno, da Srbija mora da da svoj maksimum na terenu. Da se bori, da se žrtvuje, da pokuša sve da dođe do dobrog rezultata. Ali moramo da pronađemo tu realnost. A, na ovim prostorima je jako teško. Ma, nije samo ovde, svuda je tako. Eno, čovek u Češkoj dao ostavku. Svega mu preko glave. E, a vidite, od dana kada sam došao pa do današnjeg dana, nijedan problem nisam imao. Govorim za igrače, za svlačionicu, za sastav tima, za izmene, za poluvreme, za put, posle puta. Nikada nisam imao problem! Nijednu trunku zbog koje bih se razočarao i rekao šta ja tražim više ovde“.

Nastavio je Piksi u svom stilu.

– Kažu, on ima harizmu… Pa imali ste i vi, bre, neke harizme valjda. Niste pali s Marsa. Pa, niste uspjeli. Ali, stvoriti harmoniju, zajedništvo. Ono veče kada se slavilo poslije Leskovca igrači su me zvali da dođem, otišao sam da ih pozdravim, da nazdravim. Kada ti oni dođu i kažu: ‘Ovo samo ti možeš i niko drugi’. E, to je velika satisfakcija! Kažem im: ‘Ne, ovo je vaša zasluga’. A oni: ‘Ne, ovo samo ti možeš’. Mnogo selektora je imalo i te kakve probleme. E, ta harmonija, to drugarstvo, to zajedništvo… – dodao je strateg Srbije.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Zajedništvo je ono što ih čini velikim, čak i u teškim trenucima.

– Nema vrištanja u poluvremenu i kada gubimo, nema dranja. Gledaš da povučeš neke poteze, da ih ubijediš da vjeruju u ono što im kažeš i ono što hoćeš. I jednoga dana kada budem otišao, kada ne budem selektor, na te stvari ću biti mnogo ponosan. Iako, dosta njih hoće to da razbije. Ja to vidim, osjećam. Ali, ne mogu. Pokušali su da izmisle neku aferu, nešto, ali smo ostali jedinstveni, ostali smo zajedno. Na kraju krajeva, da bi uspio, moraš da imaš tu vrstu zajedništva. Ne smiješ da imaš klanove, ne smiješ da imaš grupe, jer to vodi u propast. Sa ovim momcima: ko igra, ko ulazi, koga mijenjam – to se apsolutno ne postavlja pitanje. A znate zašto je to tako? Zato što oni vide da radim pošteno. Imam pošten odnos prema njima, otvoren – zaključio je Dragan Stojković Piksi u intervjuu za Mozzart sport.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije