Tenis

(FOTO) PROMJENE NA POMOLU Saudijska Arabija nakon fudbala, ulazi u tenis i reformiše raspored turnira

Nezadovoljstvo radom ATP tura ne samo da sve više vri, nego i izaziva razmišljanja o velikoj rekonstrukciji muškog tenisa – prvi put od 1990, kada je ova organizacija i preuzela vođenje bijelog karavana od ITF.

(FOTO) PROMJENE NA POMOLU Saudijska Arabija nakon fudbala, ulazi u tenis i reformiše raspored turnira
FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

Kako tvrdi Džon Verthajm, novinar Sports Ilustrejtida, jednog od najvažnijih sportskih listova na svijetu, pod uticajem ogromnih suma novca koje se nude iz Saudijske Arabije, uveliko se razmišlja o formiranju drugačijeg načina organizacije vrhunskog muškog tenisa.

FOTO: TOLGA AKMEN/EPA
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

Navodno, sva četiri gren slema, devet aktuelnih mastersa 1.000 i deseti koji bi trebalo da se održava u Rijadu, izvojili bi se iz ATP tura. Ovoj organizaciji bi ostali manji turniri, serija 500, 250 i čelindžeri, kao i završni Masters koji je i sada jedini u njihovom vlasništvu. Teoretski, ovo je potpuno moguće, jer vlasnici pomenutih 14 turnira su na drugoj adresi – od pojedinaca, menadžerskih agencija do nacionalnih federacija. Naravno, postoji problem ugovora, ali to nije neriješivo ako se ponude prave sume novca.

Igrači su veoma nezadovoljni visinom premija, ali i uslovima za igru. Tvrdnja da teniserima ide samo deset odsto od turnirske zarade, ogorčenost zbog stalnih promjena loptica što donosi mnogo povreda, preopterećenost takmičarskog kalendara koja takođe za posljedice ima probleme sa zdravljem, kao da kulminiraju posljednjih nedjelja.

FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA
FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

Doduše, ako se ostvari ovaj projekat, koristi će imati samo nekih stotinak igrača iz samog vrha, oni za koje ima mjesta na ovim turnirima. Za njih bi to značilo 14 takmičenja godišnje, što nije previše. Loptice se ne bi mijenjale iz nedjelje u nedjelju, kao sada a ovakav Tur bi sigurno povećao premije, jer bi se mediji fokusirali na ove turnire. Navodno, ženski turniri bi se odmah priključili.

Suština bi što bi Super tur imao veći uticaj na turnire nego što ATP tur ima. Vlasnici ne bi mogli da rade šta žele kao sada, već bi morali da slušaju – kao kada su loptice u pitanju, na primjer – ili ne bi bili dio organizacije, piše Sport klub.

FOTO:  ALESSANDRO DI MARCO/EPA
FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

Sam Verthajm priznaje da pitanje stvaranja Super tura nije blizu realizacije, ali nije ni nemoguće, čim se uveliko prave dogovori. Saudijci već neko vrijeme traže svoje mjesto u profesionalnom tenisu i to ne kriju. Sutra počinje Nekst Džen u Džedi, navodno je samo pitanje dana kada će se objaviti da će Rijad dogodine biti domaćin završnog Mastersa za teniserke, uveliko se najavljuje i masters 1.000 u ovom gradu od 2025.

U pitanju su ogromne svote novca, a vrhunski sport nikada nije bio gadljiv na ovakve prijedloge.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije