Ostalo

Preminuo Nedim Lalić: Život posvetio šahu i sarajevskoj Bosni

Poznati FIDE majstor i dugogodišnji šahovski funkcioner Nedim Lalić Lala (68) preminuo je u petak u Sarajevu.

Nedim Lalić Lala sjedi za šahovskom tablom
FOTO: BALKAN CHESS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Šahovsku karijeru počeo je u ŠK Iskra, unutar „zlatne“ generacije Bosnine škole šaha. Iako je kasno naučio igrati šah, zahvaljujući svom talentu brzo je postao jedan od najboljih igrača generacije. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gdje je ostvarivao izvanredne rezultate.

FIDE majstor postaje 1982. godine. Osamdesetih godina važio je za jednog od najboljih FIDE majstora u Jugoslaviji. Sa ekipom ŠK Bosna bio je sedam puta prvak Jugoslavije.

Neposredno pred početak rata, u ratnom i poratnom periodu postaje izuzetno važan funkcioner ŠK Bosna, u kojem će obavljajti niz funkcija, kao što su: član UO, organizacioni sekretar i direktor brojnih međunarodnih turnira u organizaciji ŠK Bosna, a posljednih 15-ak godina bio je generelani sekretar ŠK Bosna. Ne postoji niti jedan organizacioni i šahovski uspjeh najtrofejnijeg sportskog kolektiva  u Bosni i Hercegovini kojem Lala nije dao značajan doprinos, saopšteno je iz ŠK Bosna.

Posebno treba istaći doprinos koji je dao unutar ŠS Bosne i Hercegovine u ratnom i poratnom periodu, kada je reprezentacija BiH osvojila srebrnu medalju na Olimpijadi u Moskvi 1994. U periodu 1992-1995. bio je ključni čovjek za organizaciju šaha u Sarajevu, ali i važna spona sa reprezentativcima Bosne i Hercegovine izvan države.

Pročitajte još

– Lala je život posvetio šahu i svom ŠK Bosna. Svojim znanjem, iskustvom i autoritetom nesebično je pomagao i druge šahovske kolektive u Sarajevu i BiH. Posebno je vodio računa o razvoju najtalentovanijih igrača u Bosni i Hercegovini, inicirajući najbolje igrače i pedagoge na rad. U šahovskim krugovima Bosne i Hercegovine i regije bio je posebno omiljena i poštovana osoba – navodi se u saopštenju.

Šah u Bosni i Hercegovini izgubio je velikog entuzijastu i iskrenog borca za boljitak šaha.

Vrijeme kremacije biće naknadno saopšteno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije