Ostalo

PREOKRET Ukrajina ukinula zabranu svojim sportistima da se takmiče protiv Rusa i Bjelorusa (VIDEO, FOTO)

Ukrajina je ukinula zabranu svojim sportistima da se takmiče protiv Rusa i Bjelorusa na međunarodnim takmičenjima, sve dok se sportisti obje zemlje takmiče pod neutralnom zastavom.

PREOKRET Ukrajina ukinula zabranu svojim sportistima da se takmiče protiv Rusa i Bjelorusa (VIDEO, FOTO)
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/EPA

Međutim, zabrana je i dalje na snazi i sprječava Ukrajince da se takmiče protiv Rusa i Bjelorusa koji igraju pod svojim nacionalnim zastavama, javno koriste nacionalne simbole na sportskim događajima ili daju javne izjave ili akcije u znak podrške ruskom ili bjeloruskom režimu.

Ministarstvo sporta Ukrajine objavilo je ovu odluku u srijedu.

Odluka o ublažavanju zabrane Ukrajincima da se takmiče protiv Rusa i Bjelorusa, koja je uvedena u aprilu, uslijedila je sa ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine nakon tačno godinu dana. Pozive su dobili predstavnici 203 nacionalna olimpijska komiteta, osim Gvatemale, Rusije i Bjelorusije.

Međunarodni olimpijski komitet branio je svoju odluku da dozvoli Rusima i Bjelorusima da se takmiče kao pojedinačni sportisti pod neutralnom zastavom, uprkos zahtjevu ukrajinske vlade za potpuni bojkot igara ako Rusi i Belorusi budu primljeni.

Ranije ove godine, pozivajući se na upozorenje Kijeva o bojkotu, MOK je saopštio da bi „takva odluka samo naškodila zajednici ukrajinskih sportista i ni na koji način ne bi uticala na rat koji svet želi da zaustavi i koji je MOK tako oštro osudio“ . Kod kuće, ukrajinski sportisti su ukidanje zabrane pozdravili kao sjajnu vijest.

– Veoma je dobro što su naši sportisti dobili priliku da se takmiče i pobjeđuju Ruse i Bjeloruse na međunarodnim sportskim turnirima. Samo dan nakon što je kijevsko ministarstvo sporta ukinulo zabranu, mačevalac i olimpijska šampionka iz Ukrajine Olga Harlan takmičila se na turniru i pobijedila rusku rivalku Anu Smirnovu – javio je ukrajinski javni servis Suspline.

Prema pravilima turnira, Harlan i Smirnova su morali da se rukuju poslije meča. Smirnova je prišla Harlanu da se rukuje, ali je ukrajinska takmičarka ispružila sablju, sugerišući da se sukobe oružjem umjesto da se rukuju.

Harlanova  je napustila arenu dok je Smirnova ostala skoro 50 minuta, zahtjevajući od organizatora da diskvalifikuju ukrajinsku takmičarku “zbog nepoštovanja“. 

Organizatori su u početku dozvolili Harlan da se takmiči u sljedećoj rundi, ali su se kasnije predomislili i diskvalifikovali Ukrajinku, čime je njena buduća bugarska protivnica Joana Ilieva dobila automatsku pobjedu. 

Pročitajte još

Kao što znate, Izvršni komitet UEFA odlučio je ranije ove nedelje da će ruskim drugoligašima biti dozvoljeno da se vrate u njena takmičenja ove sezone. S tim u vezi, Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rješenje kako bi se omogućilo vraćanje ruskih U17 timova (i djevojčica i dječaka) čak i kada je žrijeb već obavljen, navodi Sportal.

Čeferin
FOTO: ALEXANDROS BELTES/EPA

Sve utakmice ruskih timova igraju se bez zastave zemlje, himne, nacionalne opreme i ne na teritoriji Rusije. Ova odluka izazvala je oštro protivljenje Fudbalskog saveza Ukrajine, koji je izjavio da neće igrati u istim takmičenjima sa ruskim timovima, potpuno ignorišući odluku sopstvene vlade. Čak su tražili od drugih saveza da bojkotuju takmičenja koja uključuju ruske maloljetnike. 

Istovremeno, Izvršni komitet UEFA ponovio je osudu ruskog ilegalnog rata i potvrdio da će suspenzija svih ostalih ruskih timova (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu