Sport

PROTEST MERCEDESA Njemački tim se ne miri s gubitkom titule

Maks Ferstapen je osvojio titulu šampiona u posljednjem krugu a iako su mu Luis Hamilton i njegov otac Entoni odmah čestitali čini se da u Mercedesu ne mogu da se pomira sa gubitkom titule.

PROTEST MERCEDESA Njemački tim se ne miri s gubitkom titule
FOTO: ALI HAIDER/EPA

Naime, iz njemačkog tima su uputili žalbu na kršenje propozicije prilikom odluke kojom je naloženo da se vozači vrate na pozicije koje su imali prije izlijetanja Latifija.

Prvobitnom odlukom između Hamiltona i Ferstapena su bila četiri vozača koji su zaostajali kompletan krug, ali je zatim dozvoljeno preticanje.

U Mercedesu navode da su prekršene propoticijei članovi 48.8, te 48.12.

U žalbi koja se tiče Ferstapena Mercedes se poziva na član 48.8 sportskih propisa u kojem stoji: Sa izuzetkom slučajeva koji su navedeni od a) do h) nijedan vozač ne smije da pretiče drugi na stazi, uključujući i bezbjednosno vozilo, dok ne prođe liniju (pogledati član 5.3) prvi put pošto se bezbjednosno vozilo vratilo u boks.

Što se tiče žalbe na krajnji poredak, iz njemačkog tima su se žalili jer smatraju da je prekršen član 48.12. U tom dijelu propisa stoji: Ukoliko direktor trke smatra da je bezbjedno to učiniti i poruka “krugovi koji su krugovi iza mogu da pretiču” bude poslata svim timovima kroz zvanični sistem poruka, svaki vozač koji je krug iza vodećeg treba da pretekne vozače u vodećem krugu i bezbjednosno vozilo. To se samo odnosi na vozače koji su pretekli pošto su prešli liniju na kraju kojeg su prešli prvu liniju bezbjednosnog vozila drugi put pošto je ono izašlo na stazu. Pošto su pretekli vozače u vodećem krugu i bezbjedno vozilo, trebalo bi da nastave stazom prikladnom brzinom bez preticanja i postaraju se da zauzmu pozicije na kraju poretka iza bezbjednosnog vozila. Dok pretiču, da bi se svi postarali da se to učini bezbjedno, vozači u vodećem krugu moraju da budu na trkačkoj liniji osim ukoliko skretanje sa nje ne može da se izbjegne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu