Fudbal

U Kataru nisu uhapšeni navijači iz Ukrajine zbog nacizma

Svjetsko prvenstvo u fudbalu je u punom jeku u Kataru, a na njemu se desio i prvi skandal, bila je prvobitna vijest koju smo objavili na portalu Srpskainfo, a koja je govorila o tome da su tri navijača iz Ukrajine uhapšena zbog širenja nacističke ideologije.

U Kataru nisu uhapšeni navijači iz Ukrajine zbog nacizma
FOTO: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Sajt raskrinkavanje.ba je ovu vijest ocijenio kao prenošenje lažnih vijesti, zbog čega je ispravljamo.

Podsjetimo najprije, Ukrajina ne učestvuje na ovom Svjetskom prvenstvu, i to ne iz puke činjenice da se na njenoj teritoriji odvija rat.

Rusija je bila ta koja je, odlukom FIFA, izbačena iz završnice kvalifikacija (trebalo da igra protiv Poljske u polufinalu svoje grupe u baražu, ali je suspendovana), a Ukrajini je data šansa. No, nakon polufinalne pobjede nad Škotskom (1:3), izgubila je u ključnoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo od Velsa sa 1:0.

U vijesti koju smo prenijeli sa novosti.rs još je stajalo da su Ukrajinci dopisali nacistički pozdrav (“zig hajl”) i docrtali “Hitlerove brkove” maskoti Svjetskog prvenstva u Kataru 2022, Laibu, što se pokazalo netačnim.

Kako piše raskrinkavanje.ba, riječ je o izmišljenom prilogu “Al Džazire”.

“Al Džazira” se o ovoj temi oglasila na svom zvaničnom Twitter nalogu za odnose s javnošću 24.11.2022. Tom prilikom demantovala je da je u programu ove medijske kuće ikada emitovan prilog o hapšenju tri navijača Ukrajine zbog širenja nacističke ideologije u Kataru.

Tačnost navoda da je “Al Džazira” objavila ovu vijest provjeravao je i Knack iz Belgije. Ovaj medij u svojoj analizi objavljenoj 24.11.2022. godine navodi kako videosnimak djeluje profesionalno. Izvor snimka je, kako se navodi u analizi, po svemu sudeći, ruski Telegram kanal.

Isti video nalazimo i na ruskom nalogu na Telegramu (arhivirano ovdje). Tamo je video već pregledan 380.000 puta. Izvještaj sa slikama takođe kruži na platformama BitChute i YouTube.

Knack je analizirao videosnimak te zaključio da je zapravo u pitanju niz fotografija, a ne videosnimak, a da je najveći broj njih zaista snimljen u Kataru. Fotografija navodno uhapšenih navijača iz Ukrajine dostupna je na internetu od ranije, stoji u analizi sajta raskrinkavanje.ba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu