Sport

SKANDAL U FIFA I UEFA Infantino i Platini skrivali kršenje finansijskog "fer pleja"?!

Bivši predsjednik UEFA Mišel Platini i sadašnji prvi čovjek FIFA Đani Infantino pokrivali su kršenje finanijskog “fer pleja” od strane PSŽ-a i Mančester sitija, tvrdi “Mediapart”, nezavisni istraživački novinarski portal.

SKANDAL U FIFA I UEFA Infantino i Platini skrivali kršenje finansijskog "fer pleja"?!
FOTO: GEORG HOCHMUTH/EPA

Grupa evropskih novinara proučavala je skoro 70 miliona tajnih dokumenata i podataka, a otkriveno je da su vodeći ljudi UEFA učestvovali u skrivanju informacija o kršenju limita novca koji klubovi mogu da potroše za plate i ugovore igrača, a na taj način su pomogli francuskom klubu da izgbjegne izbacivanje iz evropskih takmičenja.

Foto Christophe Petit Tesson/EPA
Foto Christophe Petit Tesson/EPA

Navodi se da su pod znakom pitanja sponzorski ugvori PSŽ-a sa Katarskom turističkom asocijacijom, koja je klubu donijela 1,075 milijardi evra za pet godina ili godišnje 215 miliona, a Platini i Infantino su postigli prijateljski dogovor sa vlasnicima kluba i “zatvorili oči” umjesto da klub bude suspendovan iz takmičenja.

Takođe se navodi da je Infantino, za vrijeme dok je obavljao ulogu generalnog sekretara UEFA (tada je Platini bio predsjednik, a on je udaljen iz fudbala zbog učešća u finansijskim malverzacijama) pomogao da se sakrije kršenje finansijskog “fer pleja” od strane Mančester sitija, a radi se o periodu od 2011. do 2013. godine.

Foto: Neil Hall/EPA
Foto: Neil Hall/EPA

“Nećemo komentarisati ništa u vezi sa dokumentima koji su dobijeni hakovanjem ili su ukradeni. Jasno nam je da je ovo pokušaj da se ošteti reputacija našeg kluba”, saopšteno je iz Mančester sitija.

FIFA je navode “Mediaparta” nazvala namjernim pokušajima diskreditacije čelnika “svjetske kuće fudbala”.

“Prije četiri nedjelje, grupa novinara poslala je nekoliko stotina pitanja FIFA, na osnovu privatnih i internih mejlova kojima su nezakonito pristupila treća lica. Uprkos činjenici da smo iskreno i direktno odgovorili na postavljena pitanja, neki mediji su odlučili da ignorišu naše odgovore, te iskrivljuju istinu i činjenice u namjernom pokušaju diskreditacije FIFA-a. Jasno je da u “izvještajima” nekih medija postoji jedinstven cilj: pokušaj potkopavanja ugleda novog rukovodstva, posebno predsjednika Šnija Infantina i generalnog sekretara Fatme Samure “, navodi se u saopštenju FIFA.

Foto: Ennio Lenza/EPA
Foto: Ennio Lenza/EPA

U FIFA su uvjereni da su bivši zvaničnici organizacije, koji su suspendovani zbog korupcije, nastavili da šire lažne glasine o novom rukovodstvu.

“Šteta je što neki mediji podržavaju ove glasine, očigledno ne primjećujući stvarne i značajne promjene u FIFA koje su se desile nakon rušenja prethodnog rukovodstva pod oblakom srama. Da bi se razjasnile sumnje, vrijedi naglasiti da ni jedan” izvještaj” ne sadrži bilo šta što je čak i odvojeno vezano za kršenje zakona, statuta ili pravila”, dodaje se u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu