Fudbal

"Sloboda će se ponovo boriti za vrh" Vapaj za pomoć, ali i obećanje da nema odustajanja iako je na "Mlakvama" SVE UNIŠTENO (VIDEO, FOTO)

Kataklizma. Katastrofa. Užas.

Stadion Mlakve
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER

Teško je pronaći riječi koje mogu da opišu kako izgleda dom fudbalera novogradske Slobode, stadion „Mlakve“ koji je i šesti dan nakon obilnih padavina i poplave, pod vodom.

Putujući prema Novom Gradu na ugodnih dvadesetak stepeni nismo mogli ni da zamislimo šta ćemo zateći iako su nas domaćini napomenuli da je stanje katastrofalno. Prilazeći najzapadnijoj opštini Republike Srpske lako je bilo uočiti gdje je bila voda i kakav je „posao“ napravila.

Ipak, sve u poređenju sa „Mlakvama“ sada izgleda mnogo solidnije i manje loše iako je šteta ogromna. Stadionu je moguće prići samo sa istočne strane, a blato, mulj i voda i dalje su bili tu. Kada smo prišli do ograde mogli smo da vidimo tužnu sliku – ruskog fudbalera Ajnara Ešbu i Brazilca Evandra koji su danas prvi put uspjeli da se probiju do svlačionica i doslovno pregaze teren i danas u najvećoj mjeri potopljen. Skromni momci koji su se odvažili da fudbalski hljeb i sreću potraže hiljadama kilometara od kuće bili su u apartmanima ispod zapadne tribine u noći između utorka i srijede kada je voda za dvadesetak minuta uništila sve. Priznaju da su se malo uplašili kada ih je predsjednik kluba Mladen Bosančić pozvao oko 2.30 ujutru i rekao kakva je situacija, jer nisu bili ni svjesni da je voda stigla pred njihova vrata.

Unutrašnjost stadiona Mlakve.

Posted by Srpskainfo Sport on Monday, May 22, 2023

– Šokiralo nas je ovo šta se desilo. Nismo mogli da vjerujemo da je ovako nešto moguće. Za kratko vrijeme zavoljeli smo ovaj grad i Slobodu, svi smo kao porodica i sigurno je ovo jako težak period. Ipak, vjerujem da će Sloboda stati na noge i da ćemo uskoro ponovo biti u našoj kući – rekao je Ešba.

Ubrzo smo zadužili ribarske čizme i počeli da se probijamo do klupskih prostorija ispod tribine. A kada smo ušli, prizor je bio užasavajući. Voda se povukla, ali je iza sebe ostavila pustoš. Linija koja „označava“ koliko je vode bilo na više od 1.000 metara kvadratnih prostorija jasno je bila vidljiva kao i gomila mulja, raznih glista i vodozemaca, nadamo se, privremenih stanovnika na „Mlakvama“. Izlazak iz tunela koji koriste igrači i dalje je nemoguć bez čizama jer ima nehih dvadesetak centimetara vode.

Pročitajte još

– Ovo šta nas je zadesilo sada je deset puta gore nego ono što je bilo u decembru. Tad nismo dobili neku posebnu podršku, sve smo sami sredili i sanirali, ali ovaj put ne možemo bez pomoći sa strane. Voda na stadionu je bila skoro dva metra. Povlači se, ali ostavlja za sobom smeće i blato. Vidjećemo šta će reći procijenitelji koji sutra dolaze na stadion, ali zaista je šteta ogromna – rekao je Bosančić.

Stadion Mlakve
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER
Stadion Mlakve
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER
Stadion Mlakve
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER
Stadion Mlakve
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER

U najstarijem klub u Srpskoj ipak ne žele da mašu bijelom zastavicom. Navikli su, kažu, na probleme jer je klub bio devastiran i kada su došli na funkcije prije skoro četiri godine. Sloboda je od tada prešla veliki put, ove i prošle sezone je u samom vrhu tabele Prve lige, a infrastruktura prije ove katastrofe dostojna Premijer lige BiH. Uostalom, fudbaleri Borca su prvi dio sezone domaće utakmice igrali na „Mlakvama“ dok je mijenjana podloga na Gradskom stadionu.

Trenutna situacija je sada očajna. Za samo dvadesetak minuta talas je odnio najveći dio onoga što je mala grupa ljudi sa deset pristiju i uz minimalnu pomoć uspjela da uradi. Dresovi plivaju u mulju, kopačke su po hodnicima natopljene i prljave, a svlačionice i soba za video analizu praktično više ne postoje. Komopletan inventar je uništen, kao i vešeraj, mašine za održavanje terena… Ostala je samo jedna garnitura dresova koji su se sušili u trenutku poplave. Vremena je malo, problema mnogo, a novca svakao nije bilo u izobilju ni prije katastrofe. Ipak, fudbaleri popularnih Crvenih privešće sezonu kraju, a već sutra igraju zaostali meč protiv Rudar Prijedora. Za vikend su već u etno selu Stanišići, a potom će domaći meč posljednjeg majskog dana odigrati u Dobrljinu protiv Slobode iz Mrkonjić Grada.

– Objektivno, nemamo uslova da privedemo kraju šampionat, ali uprkos svemu izašli smo u susret Fudbalskom savezu Republike Srpske i na kraju ćemo odigrati ova četiri kola, iako smo se tek danas poslije šest dana okupili i odradili jedan trening u Dobrljinu. Hvala generalnom sekretaru Dejanu Lukendiću koji nam je poklonio jednu garnituru crvene opreme u kojoj ćemo igrati, jer je naša završila ispod vode i neupotrebljiva je. Malo sam se i umorio od ove borbe, ali neću dići ruke od kluba i gdje god se Sloboda bude takmičila, a ja budem predsjednik, borićemo se za prvo mjesto. Ako sve bude kako treba, moji sportski protivnici će i sljedeće godine strepiti od nas – optimistično je na kraju zaključio Bosančić.

Lopta nije stala u Novom Gradu ni tokom ratova, klub nije prestajao sa radom ni tada, pa neće ni sad. Ponovo će se na „Mlakvama“ radovati pobjedama, a trenutno najveća bila bi da se „bumamara“ ponovo zakotrlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije