Košarka

VELIKI PLAN KLS Profesionalna liga sa mjestom u Evro takmičenjima, bez učešća u ABA ligi

Na sjednici skupštine klubova košarkaške lige Srbije, koju je vodio Aleksandar Grujin, donijete su neke važne odluke za budućnost srpske košarke.

VELIKI PLAN KLS Profesionalna liga sa mjestom u Evro takmičenjima, bez učešća u ABA ligi
FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ / ABA LIGA

Prva i najvažnija je zapravo plan da se u roku od dvije godine KLS liga profesionalizuje i da kroz nju klubovi mogu obezbijediti učešće u evropskim takmičenjima.

Drugu godinu zaredom čelni ljudi najvećih srpskih klubova diskutovali su o važnim temama na Staroj Planini.

Nakon sjednice, Grujin je iznio detalje sa sjednice i dogovore koji su klubovi jednoglasno postigli u cilju unapređenja takmičenja u kojima nastupaju.

Pročitajte još

– Već drugu godinu se okupljamo u sjajnom ambijentu hotela na Staroj planini. Usvojili smo na Skupštini važne i zanimljive odluke. Svakako, najinteresantnije je da smo se dogovorili da od sezone 2025/26. naša liga postane profesionalna! I da u njoj igraju svi klubovi, počevši od Crvene zvezde i Partizana, pa do svih ostalih ABA ligaša, da kroz naše takmičenje nađu prolaz u evropska takmičenja. To bi značilo formiranje jake srpske lige u kojoj bi igrali naši najbolji timovi, jer više ne bi imali potrebu učešća u regionalnom takmičenju – jasan je Aleksandar Grujin, direktor KLS.

Takođe, preciziran je stav o prohodnosti u ABA ligu iz ABA 2 lige, koji će kao prijedlog biti dostavljen rukovodstvu regionalne lige.

– Kao što je poznato, sve zemlje učesnice ABA lige imaju ograničen broj ekipa, učesnica. Srbija ima najveću kvotu učesnika, ukupno šest mogućih timova, ali želimo da neke stvari definišemo. Smatramo da je pravedno da prvak ABA 2 direktno uđe u elitnu ABA ligu, da ne mora da razigrava sa najslabije plasiranim timom od onih pet iz ABA lige. Na taj način nam se uskraćuje prostor za šestog učesnika iz Srbije, a svi znamo da je tako prošle godine izvisio Zlatibor, iako je po zaslugama trebalo da se nađe u regionalnoj eliti – objasnio je Grujin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije