Ostalo

"Dajte šansu sportistima" Međunarodni olimpijski komitet apelovao na Ukrajinu

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) apelovao je na Ukrajinu da svojim sportistima pruži priliku da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu 2024. uprkos djelimičnoj zabrani takmičenja sa ruskim i bjeloruskim sportistima.

Olimpijske igre
FOTO: MOHAMMED BADRA/EPA

Predsjednik MOK-a Tomas Bah rekao je da će olimpijsko tijelo podržati „svakog ukrajinskog sportistu“ koji želi da učestvuje u olimpijskim kvalifikacijama u svom sportu.

– Želimo da omogućimo svakom ukrajinskom sportisti da se kvalifikuje i učestvuje na Olimpijskim igrama- rekao je Bah na početku zasedanja MOK-a i dodao „Podržaćemo svakog Ukrajinca u pripremi i sudjelovanju na bilo kom takmičenju“.

Ukrajina je u martu zabranila svojim nacionalnim sportskim timovima takmičenje na olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim događajima koji uključuju takmičare iz Rusije i Bjelorusije.

U nekim pojedinačnim sportovima učešće ruskih i bjeloruskih sportista je i dalje zabranjeno, ali u nekim, kao što je tenis, ukrajinski igrači redovno igraju sa ruskim ili bjeloruskim takmičarima koji učestvuju kao neutralni sportisti.

Pročitajte još

Ukrajinska zabrana došla je pošto je MOK naljutio Kijev dozvolom ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče kao neutralni uprkos ruskom napadu na Ukrajinu.

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije zabranjeno je učešće na većini međunarodnih takmičenja prošle godine poslije ruske invazije, ali je MOK ranije ove godine preporučio da se vrate u svjetski sport kao neutralni, bez zastave i himne.

Još uvijek nije donijeta odluka o učešću Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, navodi Sport klub.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije