Košarka

"Jesu li ovo psihološke igrice?" Riječi Svetislava Pešića ostavile Litvance u čudu (VIDEO, FOTO)

Košarkaška reprezentacija Srbije od 10 sati i 45 minuta igra četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a protivnik joj je reprezentacija koja je u prethodno odigranom meču savladala prve favorite za zlato – selekcija Litvanije.

"Jesu li ovo psihološke igrice?" Riječi Svetislava Pešića ostavile Litvance u čudu (VIDEO, FOTO)
FOTO: FIBA

Svetislav Pešić izazvao je reakcije Litvanaca izjavom o SAD.

Važno je napomenuti i da je ulog dvostruki, igra se i za Olimpijske igre. Dvije najbolje evropske selekcije ovjeriće plasman za Pariz, a u završnici imamo ih čak šest.

Dvije će igrati klasik, to su Srbija i Litvanija. Svetislav Pešić je najavio meč u svom stilu, a Litvanci se pitaju da li je imao trik izjavom o Amerikancima. 

– Sutra mora da bude izvanredna odbrana i napad, da se dobije. ŠTa su radili protiv Amerike, to nije za nas toliko bitno, nismo čak ni gledali tu utakmicu, gledali smo one protiv evropskih timova. Biće veoma izazovna utakmica za nas, sutra igramo četiri utakmice po 10 minuta, i svaka je za sebe. Litvanija? I ja sam optimista ali nemam pravo da to previše budem. I mi imamo prednosti, sposobnost dobre ekipe je da sakrije nedostatke a istakne prednosti, na nama je to da probamo. I oni imaju svoje slabosti, to treba targetirati i napasti, ne postoji savršena ekipa – optimističan je Pešić.

Litvanci su se zapitali i da li je Pešić ciljao na to da će taktički utakmica više ličiti na duele protiv evropskih selekcija, pa su te utakmice bolji reper za pripremu, ili je u pitanju njegov trik i psihološka igra. 

To je u rebus bacilo i poznatog litvanskog novinara Augustasa Šuliauskasa, koji je izazvao veliku debatu na društvenim mrežama.

– Ne znam da li je ova izjava istinita ili je u pitanju psihološka igra, ali sam veoma siguran da je gledanje posljednje utakmice narednog rivala nešto što se mora uraditi pred četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Ne gledaš jedan meč prije četvrtfinala, imaš veliki štab, gledaš sve. Crna Gora, Grčka, SAD. Onda praviš zaključke i plan igre prema toga. Bili su tu trikovi koje je Litvanija koristila protiv SAD i ti to želiš da vidiš. A 9/9 za tri nije bila sreća. Amerikanci su nam dali lake šuteve – aludirao je na početnu seriju trojki Augustas.

Svjestan je i selektor Litvanaca da ne smije tim da mu “uljuljka” poslije Amerikanaca.

– Imamo dva različita osjećanja. Sa jedne strane, ostvarili smo veliku pobjedu, a sa druge strane imamo veoma malo vremena da uživamo u tome. Moramo što prije da zaboravimo to. Srbija nas neće sačekati sa crvenim tepihom i cvijećem. Želi da nas pobijedi. Moramo da zaboravimo SAD i spremimo se fizički i mentalno za taj meč – jasan je Maksvitis.

– Tipična srpska košarka, košarka Svetislava Pešića. Krupni ste, snažni, igrate dobru odbranu i odbranu, mnogo poena dajete iz kontra napada. Što možda i nije tako karakteristično za srpsku košarku koja se više oslanja na postavljene napade. Imamo zadatak da zaustavimo brze poene iz kontre i tranzicije. Dvije košarkaške nacije se ponovo sreću, to je izazov za oba tima. Spremamo se za to.

Pročitajte još

Zna i od koga preti najveća opasnost.

– Bogdanović i Milutinov, igra se vrti oko njih. Ali tu su i Gudurić, Dobrić, Jović jedan i drugi, to su sve evroligaški igrači. Što se talenta tiče, slični smo. Vidjećemo ko će biti bolji na utakmici. Ako želite da dobijete ovakve mečeve morate da budete jako dobri i u odbrani i u napadu. Imamo sličnu odbranu i napad, kada je riječ o poenima, ali vidjećemo kako ćemo to iskoristiti – završio je selektor Litvanije.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu