Fudbal

ODBRANA SVIH VREMENA Peleov udarac glavom je bio savršen, ali ono što je uradio Englez protivi se zakonima fizike (VIDEO)

Utakmica u grupnoj fazi Mundijala 1970. između, pokazaće se mjesec dana kasnije, bivšeg i budućeg šampiona svijeta ostaće upamćena po jednoj veličanstvenoj odbrani.

ODBRANA SVIH VREMENA Peleov udarac glavom je bio savršen, ali ono što je uradio Englez protivi se zakonima fizike (VIDEO)
FOTO: FIFA/YOUTUBE/SCREENSHOT

S jedne strane su bili Brazilci predvođeni Peleom, a s druge Englezi, na čijem je golu bio fenomenalni Gordon Benks, jedan od najboljih čuvara mreže ikada.

Uzgred rečeno, FIFA ga je proglašavala čak šest puta za golmana godine, a IFFHS za drugog najboljeg golmana 20. vijeka, iza Lava Jašina.

FOTO: PETER POWELL/EPA
FOTO: PETER POWELL/EPA

Brazil je u toj utakmici vršio ogroman pritisak na gol Engleza. Jedan napad je započeo Karlos Alberto, koji je poslao loptu paralelom Žairzinju. On je projurio pored lijevog beka Terija Kupera i uputio idealan centaršut, tačno na Peleovu glavu. Uslijedio je trzaj glave i svi na stadionu i pored TV ekrana su vidjeli loptu u mreži.

Čak je i sam Pele, kako se prenosi s koljena na koljeno, uzviknuo “Gol”, jer je znao da je to bio savršen udarac.

Benksu je u djeliću sekunde bilo jasno da ne može uhvatiti loptu i da je jedina nada u spas bila da je izbije preko prečke.

Lopta je na dva metra ispred gol odskočila, ali je Benks uspio da, krajnjim naporom, prstima desne ruke zahvati loptu na samoj gol liniji i zarotira je preko gola!

Pele, brojni novinari i fudbalski stručnjaci ocijenili su ovu odbranu najboljom u istoriji fudbalske igre.

Pročitajte još

Benks, koji je četiri godine ranije osvojio titulu svjetskog šampiona, kasnije je rekao: “Neće me se sjećati po tituli 1966, već po toj odbrani. Toliko je velika bila ona. Ljudi žele da pričaju samo o njoj.”

Brazil je, podsjetimo, slavio sa 1:0 nakon što je Žairzinjo matirao Benksa u drugom poluvremenu.

U četvrtfinalu je Engleska izgubila od Njemačke nakon produžetaka sa 3:2, ali Benksa nije bio na golu. Dan uoči meča imao je stomačne probleme, pa je selektor morao da ga ostavi u hotelskoj sobi.

Kasnije su se pojavile sumnje da je bio namjerno otrovan, ali nikad nisu bili potkrijepljene dokazima.

Ko zna; da nije bilo te ružne epizode možda bismo u finalu gledali reprizu veličanstvenog duela Pelea i Benksa. Šteta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu