Ostalo

POSVEĆENOST I NAPREDAK Smajlagić bez velikih riječi na predstavljanju u Borcu, ali sa ogromnom željom za radom (FOTO)

Nekada sjajni rukometaš, a danas uspješan trener Irfan Smajlagić danas je i zvanično postao trener Borca, a na predstvaljanju je naglasio da obećava rad i maksimalnu posvećenost kako bi klub u kojem je ponikao prvo približio vrhu rukometa u BiH.

Irfan Smajlagić RK Borac
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER

Smajlagić se poslije 36 godina vratio u Banjaluku i svjestan je da ga ne čeka nimalo lak posao koji zahtijeva strpljenje, profesionalnost i pošten odnos prema obavezama.

– Prvi korak klubu koji ima evropsku prošlost jeste postaviti postulate i pronaći igrače koji su spremni da žrtvuju sebe za uspjeh. Garantujem da ću dati sve od sebe da izvedemo igrače na pravi, profesionalni put. Vrijeme je svjedoka koliko ćemo uspjeti da napravimo. Moramo da stvorimo bolje igrače, bolje ljude, da pojačamo roster i radimo maksimalno – rekao je Smajlagić.

Bez velikih riječi, ali sa ogromnom energijom za radom što je više puta ponovio. Tako je izgledalo predstavljanje od nedavno člana Kuće slavnih evropskog rukometa.

Pročitajte još

– Razmišljao sam o čemu ćemo pričati, a smisao se svodi na rezultat. Koliko god pričali o klubu, pominjati ga u kontekstu rukometa je nešto poput Barselone u fudbalu, u smislu tradicije, Borac je najtrofejniji klub od postanka rukometa na ovim prostorima, učesnik u razvoju evropskog i svjetskog rukometa. Međutim, vremena idu dalje, životne okolnosti takođe i sada su klubovi sa zapada Evrope preuzeli vodeći ulogu. U sportu se postavljaju mnogo veći standardni, sve napreduje… Priključiti se tome biće mnogo teško, ne smijemo da se zavaravamo. Potrebno je mnogo rada i naravno finansija. Kontinuitet rada i istrajnosti donose rezultat. Mislim da se izgubio kriterijum rada, kaskamo za zahtjevima koji su sada u trendu. Dosta se toga kod nas izgubilo, nema postulata modernog sporta. To će posebno kod mladih igrača trebati ponovo ugraditi. Sport je vrlo surov, lijepo je pobijediti ali je do toga dug i okrutan proces. Olako dijelimo epitete vrhunski, dobar, perspektivan… To je dugotrajan proces i mnogi na tom putu otpadaju – podvukao je Smajlagić.

Irfan Smajlagić RK Borac
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER
Irfan Smajlagić RK Borac
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER
Irfan Smajlagić RK Borac
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER
Irfan Smajlagić RK Borac
FOTO: DUŠAN REPIJA/RINGIER

Prvi čovjek kluba Igor Jovanović poželio je dobrodošlicu kući Smajlagiću i naglasio da je njegov dolazak početak trogodišnjeg procesa koji su definisali u klubu nakon razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i obećanja da će Borac imati podršku u kontinuitetu.

Ipak, dva puta je pomenuo borbu za titulu, dok je Smajlagić ipak nešto oprezniji.

– Ljudi u klubu su uvijek optimističniji od trenera, ja samo gledam stvari realno. U svakom slučaju radimo da budemo najbolje, da li će to biti sutra ili prekosutra ništa ne može da se pretpostavi. Garancija rezultata je rad i to uvijek mogu da obećam, da dam sve od sebe i da igrač bude bolji danas nego juče, u tom smjeru mogu da obećam. Razmišljam kroz rad. Postepeno ćemo uvoditi igrače koji prihvataju moje zahtjeve i ne mogu sad da kažem kako će to izgledati. Stvara se fama koliko se radi, pa četiri sata dnevno raditi je minimalno jer dan traje 24 sata. Dosta se priča o tome, a ne kako stvoriti motoričke sposobnosti da možemo parirati onima na višem nivou. Ja sam stvorio nekakav rezultat u karijeri, ali nisam ga stvorio kroz priču i nerad, ne znam baš mnogo takvih koji su uspjeli a da nisu mnogo radili – zaključio je Smajlagić.

Banjalučani će krajem jule početi pripreme za novu sezonu, a do tada se očekuje da stigne i nekoliko pojačanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije